TRAJNOSTNO PREŽIVETJE

FOTO: Gorenjske stiskalnice za 600 afriških hiš

V Ruandi bodo s slovenskim znanjem izdelovali opeke iz prsti.
Fotografija: Direktor Damahausa prestige Marko Štirn je predstavil ekološke zidake Irmi Šinkovec z ministrstva za zunanje zadeve in Jani Lampe iz Slovenske Karitas. FOTO: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Direktor Damahausa prestige Marko Štirn je predstavil ekološke zidake Irmi Šinkovec z ministrstva za zunanje zadeve in Jani Lampe iz Slovenske Karitas. FOTO: Janez Kuhar

V Ruandi, najbolj naseljeni državi v vzhodni Afriki, živi 12 milijonov prebivalcev. Dve tretjini živita z manj kot evrom na dan. »S pomočjo petih slovenskih stiskalnic bodo v okraju Karongi izdelovali zidake, saj številni še vedno živijo v kolibah iz blata. Ljudje se težko preživljajo in imajo samo tisto, kar pridelajo na zemlji. To so odročna območja na višini okoli dva tisoč metrov. Tem revnim ljudem je treba najti druge načine za preživetje,« je povedala Jana Lampe iz Slovenske Karitas.



Predstavnika Karitas iz Ruande se v Sloveniji učita izdelovati opeko s posebnimi stiskalnicami. FOTO: Janez Kuhar
Predstavnika Karitas iz Ruande se v Sloveniji učita izdelovati opeko s posebnimi stiskalnicami. FOTO: Janez Kuhar
Slovenska Karitas že dolgo deluje v državah Podsaharske Afrike. V zadnjih 13 letih je v sodelovanju s slovenskimi misijonarkami in misijonarji in lokalnimi Karitas v Afriki zgradila ali obnovila ter opremila sedem šol in vrtec, šest zdravstvenih centrov, tri porodnišnice ter 13 večjih vodnjakov. Ob tem so domačini vedno vključeni v gradbena dela in dobijo tudi priložnosti za drugo delo na misijonih v sklopu akcije Z delom do dostojnega življenja.

Lani so v sklopu razpisov za mednarodno razvojno pomoč pridobili triletni projekt z naslovom Učinkovitejša raba virov za trajnostno preživetje v okrožju Karongi v Ruandi, ki poteka v sodelovanju s Karitas Ruanda. Šeststo revnim družinam v Ruandi, vključenim v projekt, so poklonili koze za gnojenje zemlje, sadike sadnih dreves in semena, da bodo izboljšali kmetijske prakse in prehransko varnost družin. Prejeli so tudi sončne celice, s katerimi je luč dobilo 350 družin. Kot še pravi Jana Lampe, se pri njih stemni že ob 18. uri, tako se zdaj otroci učijo tudi zvečer in so izboljšali učni uspeh. Dobili so tudi učinkovite peči za kuhanje, za kurjavo pa porabijo veliko manj lesa, skrajša se tudi čas priprave hrane.

V Ruandi bodo s podarjenimi stiskalnicami izdelovali takšne opeke. FOTO: Janez Kuhar
V Ruandi bodo s podarjenimi stiskalnicami izdelovali takšne opeke. FOTO: Janez Kuhar
K sodelovanju v projektu je Slovenska Karitas povabila tudi slovensko gradbeno podjetje Damahaus prestige s Spodnjega Brnika, ki s svojo udeležbo podpira razvoj tega revnega območja v Ruandi. Pilotski projekt je združil Slovensko Karitas, gospodarstvo in vlado. Ministrstvo za zunanje zadeve je prispevalo 200.000 evrov, dobrih 20.000 evrov je bil prispevek Slovenske Karitas iz sredstev akcije Za srce Afrike, pomemben delež pa predstavlja tudi donacija Damahausa prestige v višini skoraj 20.000 evrov.

Podjetje bo prek Karitas v Ruando poslalo pet stiskalnic za izdelavo kakovostnih ekoloških zidakov iz lokalne prsti. Svoje domove si bo z njimi lahko sezidalo 600 revnih družin iz dvanajstih lokalnih skupnosti. Za novo hišo potrebujejo šest tisoč opek, na dan jih lahko izdelajo tisoč petsto. V Sloveniji sta na tritedenskem izobraževanju dva predstavnika Karitas iz Ruande. V gradbenem podjetju Damahaus prestige se učita delati zidake s temi posebnimi stiskalnicami. Ko bosta usposobljena, bosta naučila revne prebivalce Ruande izdelovati te ekološke zidake, ki se bodo z njihovo izdelavo in prodajo v prihodnje lahko preživljali. »Z novimi opekami iz stiskalnic se bo gradnja pocenila, so pa tudi veliko trdnejše. Znanje bosta zdaj ponesla v domovino,« pravi direktor Damahausa prestige Marko Štirn.

Srečanje z družino, ki ima hišo iz blata. FOTO: Jana Lampe
Srečanje z družino, ki ima hišo iz blata. FOTO: Jana Lampe
Jean Damascene Kwizera
je opisal postopek za izdelavo opeke: »Vzeti je treba točno določeno količino zemlje, jo presejati z mrežo s pet oziroma tri milimetre velikimi luknjami, dodati točno določeno količino treh polimerov ter zmešati, nato pa vse skupaj položiti v stiskalnico.« Ruandčana sta navdušena nad gostoljubnostjo, nad zeleno Slovenijo, Bledom, Postojno, Portorožem in čisto Ljubljano. Ogledala sta si tudi kmetije z veliko kmetijske mehanizacije. Christophe Rukundo pa je dodal, da bi bil pri njih bogat, če bi imel že eno kravo. Avtomobilov v tem delu Ruande nimajo.

Za vso pomoč, ki jo daje Slovenija, so ljudje v Ruandi zelo hvaležni. Kot še pravi Jana Lampe: »Ko sem bila na terenu v Ruandi, sem velikokrat slišala hvala, Slovenija, čeprav večina sploh ne ve, kje to je.« 

Kar 600 ruandskim družinam so že podarili koze. Foto: Jana Lampe
Kar 600 ruandskim družinam so že podarili koze. Foto: Jana Lampe

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije