PCR-TEST JE NE ZAZNA

Epidemiologi v paniki: nova mutacija covida nevidna na testih

Zaradi spremembe na genomu PCR test naj ne bi zaznal najnovejše različice.
Fotografija: Najnovejša različica jih je presenetila. FOTO: Gaelen Morse, Reuters
Odpri galerijo
Najnovejša različica jih je presenetila. FOTO: Gaelen Morse, Reuters

Strokovnjake, ki se zadnje tedne na vse moči trudijo, da bi čim bolj podrobno spoznali novo različico koronavirusa, ki se širi po svetu, skrbi, da je omikron razširjen še bolj, kot je zabeleženo. Odkrili so namreč še prikrito različico omikrona, ki je PCR-test ni zaznal. Ta naj bi imela ogromno mutacij in veliko skupnega z običajnim omikronom, a je zaradi genetskih sprememb standardizirani PCR-test, s katerim se zdaj odkriva okužbe, ne odkrije. Strokovnjaki pravijo, da je še prezgodaj in da ne vedo, ali se bo tudi ta nova različica omikrona širila tako hitro kot standardna. Pravijo, da je zaradi sprememb genoma povsem mogoče, da se bo tudi popolnoma drugače obnašala.

Novo različico so v zadnjih dneh odkril Južni Afriki, Avstraliji in Kanadi, a je povsem mogoče, da se je razširila tudi drugod po svetu in da je še niso zabeležili. 

Zaradi novega odkritja so omikron, ki je zabeležen z oznako B.1.1.529, razdelili na dva dela. Standarden je znan kot BA.1, novejša različica pa kot BA.2. Znanstveniki so pri analizi uporabili ves genom in na podlagi tega določili, katera različica je povzročila okužbo. Nekatere strokovnjake prikrita različica skrbi zato, ker jo lahko, če so osredotočeni le na testiranje s PCR-testi, hitro spregledajo. Da se je nova različica tako hitro spremenila in mutirala, je po njihovem skrb vzbujajoče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije