NORVEŠKA IN KANADA

Drugačne počitnice: cesta smrti se pne kar 2438 metrov visoko (FOTO)

Na Norveškem lahko med vožnjo občudujete kite, v Kanadi vozite po jezeru. Razgled na puščavski pesek.
Fotografija: Tongtian v nacionalnem parku Zhangjiajie Tianmenshan na Kitajskem FOTO: Worawat Dechatiwong/Getty Images
Odpri galerijo
Tongtian v nacionalnem parku Zhangjiajie Tianmenshan na Kitajskem FOTO: Worawat Dechatiwong/Getty Images

Vzhodnjaške filozofije poudarjajo, da je pot pomembnejša od cilja, enako pa lahko trdijo popotniki, ki se odločijo prevoziti katero od najbolj dih jemajočih svetovnih cest. Te med drugim potekajo po kanjonih, mimo slapov in čez puščave, vožnja po njih pa je po besedah tistih, ki so se podali na takšno avanturo, nepozabno doživetje.

Drugačne počitnice

Kam se torej odpeljati z jeklenim konjičkom na nekoliko drugačne počitnice? Ena od najbolj privlačnih svetovnih cest je zagotovo tista čez Atlantik na zahodu Norveške. Z osmimi mostovi povezuje serijo otokov, pogled na levo ali desno pa ponuja čudovit razgled na morje, v katerem lahko, če imajo popotniki srečo, zagledajo kite. Cesta, dolga 8,3 km, slovi po slikovitih nevihtah, ki so menda že same po sebi vredne ogleda. Le zelo pogumni si upajo prevoziti slavno ledeno cesto v Kanadi. Ta poteka od Tibbita do Contwoyta in večinoma vodi čez zamrznjena jezera. To pomeni, da je uporabna le v najhladnejšem delu leta, med januarjem in marcem, ko debelina ledu meri najmanj 74 cm. Ker je večina ceste narejena iz ledu, jo morajo vsaj del vsako leto obnoviti. Če vam hladno podnebje ne prija, se raje odpravite na drug konec sveta, v Maroko. Na 1055 km dolgi cesti iz Tiznita v Dakhlo se boste naužili razgleda na puščavski pesek kot nikjer drugje. Izzivanje usode vas čaka na cesti Fairy Meadows v Pakistanu. Nekoč druga najnevarnejša cesta na svetu se začne v Himalaji in vodi do vznožja gore Nanga Parbat. Na najvišjem odseku teče po višini 2438 metrov – 10 km dolg predel domačini kličejo »cesta v smrt«, saj lahko že manjša nepozornost voznika pahne v prepad.

Čudovit pogled na Viktorijine slapove z avtoceste v Zimbabveju FOTO: 3dan3/Getty Images
Čudovit pogled na Viktorijine slapove z avtoceste v Zimbabveju FOTO: 3dan3/Getty Images

Legendarni prelaz Furka, ki smo ga občudovali v filmu o slovitem Jamesu Bondu, je v Švici: spomnite se prizora iz filma Goldfinger, v katerem 007 v ashton martinu preganja zlobno Tilly Masterson v fordu mustangu. Cesta med drugim ponuja razgled na ledenik Rhone.

Si predstavljate vožnjo s pogledom na veličastne Viktorijine slapove? Doživite jo lahko na avtocesti A8 v Zimbabveju, ki poteka mimo tega enega največjih naravnih čudežev sveta.

Meditativno vožnjo skozi gozd z nekaj adrenalina ponuja cesta Tongtian v kitajskem nacionalnem parku Zhangjiajie Tianmenshan. Turisti lahko uživajo v pogledu na cesto iz ptičje perspektive z znamenite ploščadi s steklenim dnom, ki je postavljena 300 metrov nad njo. 

Ena najbolj nevarnih na svetu je v Pakistanu. FOTO: Nataliia Milko/Getty Images
Ena najbolj nevarnih na svetu je v Pakistanu. FOTO: Nataliia Milko/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije