SKLENILI DOGOVOR

Volkswagen se je pogodil glede afere dieselgate v Kanadi

Objavljeno 10. december 2019 14.18 | Posodobljeno 10. december 2019 14.29 | Piše: STA, T. K.

Ker so zavestno kršili okoljsko zakonodajo in v državo nezakonito uvozili skoraj 128.000 vozil, bodo plačali kazen.

Volkswagen se je dogovoril za kazen. FOTO: Reuters 
Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je s kanadsko vlado dosegel dogovor o kazni, ki jo bo plačal v okviru afere dieselgate. Volkswagen je namreč zavestno kršil okoljsko zakonodajo in v državo nezakonito uvozil skoraj 128.000 vozil. Podrobnosti dogovora še niso znane.

Volkswagen ter kanadska vladna agencija za okolje in podnebne spremembe ECCC bosta svoj dogovor v petek predstavili sodišču v Ontariu, ki ga mora potrditi, so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali v Volkswagnu. »Obe strani bosta sodišču predstavili doseženo poravnavo in pridobili njegovo soglasje. Podrobnosti poravnave bodo predstavljene na zaslišanju,« so povedali.

Kanadska vlada je v ločeni izjavi v ponedeljek poudarila, da je proti Volkswagnu vložila obtožnico v 60 točkah.

Tožba je del afere dieselgate, ki je v Volkswagnu izbruhnila leta 2015. Takrat je koncern priznal, da je 11 milijonov avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje izpuste na okoljskih testih od dejanskih. Avtomobili so tako pridobili dovoljenje za vožnjo po cesti, čeprav niso ustrezali standardom.

Volkswagen je v aferi doslej plačal že za več kot 30 milijard evrov kazni, odškodnin in pravnih stroškov, veliko od tega v ZDA.
Deli s prijatelji