ODKRITJE

Skrite strani v dnevniku Ane Frank

Zapisovala je svoje poglede na spolnost in prostitucijo. Pri 15 letih je v koncentracijskem taborišču umrla za tifusom.
Fotografija: Teresien da Silva in Ronald Leopold kažeta skrite prelepljene strani dnevnika. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Teresien da Silva in Ronald Leopold kažeta skrite prelepljene strani dnevnika. FOTO: Ap

AMSTERDAM – Znanstveniki so odkrili skrite strani v dnevniku Ane Frank, na katerih je imela zapisane začinjene šale in zasebne poglede na spolnost in prostitucijo. Predstavniki Muzejske hiše Ane Frank so povedali, da je najstnica očitno zakrila strani z rjavim papirjem, ker se je bala, da jih bodo brali drugi ljudje iz njenega skrivališča.

Raziskovalcem je uspelo prebrati besedilo, tako da so strani osvetlili z močno svetlobo in jih fotografirali v visoki ločljivosti. Fundacija Ane Frank je odkritje razkrila v torek, zdaj bolje razumejo njene poglede na odraščanje in spolnost. Spomnimo se, da je umrla v nacističnem koncentracijskem taborišču, preden je dopolnila 16 let. To pomeni, da je omenjeni strani pisala med 13. in 15. letom starosti. Med drugim je zapisala, da mlada ženska dobi menstruacijo okoli 14. leta, kar pomeni, da je dovolj zrela za odnose z moškim, vendar tega naj ne naredi, dokler ni poročena. »Vsi moški, če so normalni, so za ženske. Nekatere ženske jim na ulici zaračunajo in gredo skupaj. V Parizu imajo velike hiše za te stvari. Oči je že bil tam,« je zapisala o prostituciji.
Predstavitev nedavno odkrite vsebine. FOTO: Ap
Predstavitev nedavno odkrite vsebine. FOTO: Ap


Direktor muzeja Ronald Leopold je povedal, da jo je zanimala spolnost, ne nazadnje je o njej pisala na drugih straneh dnevnika, ki so že bile objavljene. Dnevnik je napisala, ko se je dve leti skrivala z družino v hiši v Amsterdamu med drugo svetovno vojno. Njena družina je bila izvorno iz Frankfurta, zbežali so v Amsterdam, ko so nacisti v tridesetih letih prišli na oblast. Do leta 1940 je bila Nizozemska okupirana, družina pa ujeta. Živeli so v skrivnih sobah, gestapo jih je odkril leta 1944, najverjetneje jih je nekdo izdal.

Frankova je umrla zaradi tifusa leta 1945, tik preden so zavezniki osvobodili taborišče. Edini član družine, ki je preživel, je bil njen oče Otto, ki se je po vojni vrnil v Amsterdam in dobil Anin dnevnik. Ta je bil objavljen leta 1947 in Ana je postala svetovno znana.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije