H1N1

Pri sosedih ubijalska gripa, cepiva ni

Objavljeno 18. januar 2019 08.26 | Posodobljeno 18. januar 2019 08.59 | Piše: T. V.

Ocenjujejo, da je število obolelih štirikrat višje od uradnih številk.

Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock
ZAGREB – Na Hrvaškem imajo epidemijo gripe tipa A (H1N1), zaradi katere vlada obsedno stanje v bolnišnici za infekcijske bolezni Frana Mihaljevića v Zagrebu.

Trenutno ima na Hrvaškem gripo 8460 ljudi, sedem jih je umrlo, poročajo hrvaški mediji, pišejo pa tudi, da je prava številka obolelih verjetno štirikrat višja. Podatki kažejo, da se od tistih, ki so končali v bolnišnici, nobeden ni cepil. Cepiva večinoma ni več niti ga ni mogoče naročiti, saj ga od sredine decembra ni niti v Evropi.

Vodja službe za epidemologijo je povedal, da je Hrvaška letos kupila 330.000 doz cepiva. Težava je, ker se je v zadnjem desetletju poraba cepiva znižala z več kot 600.000 na okoli 280.000. V zadnjem letu pa je povpraševanje po cepljenju ponovo v porastu.

Nevarnejša od lanske gripe

Vodja nacionalnega referenčnega centra za gripo je za HRT povedal, da je virus gripe tipa A približno za 30 odstotkov nevarnejši od lanskega tipa gripe. Največja težava je, ker zadnja tri leta ni bil na pohodu. 

Virus gripe tipa A (H1N1) je podtip virusa tipa A, ki je bil najpogostejši vzrok 'svinjske gripe', ki je po svetu tudi med ljudmi razsajala leta 2009, povezan pa je tudi z virusom, ki je leta 1918 povzročil veliko epidemijo 'španske gripe'.
Deli s prijatelji