HRVAŠKA

Pašman ni za ponočnjake

Kdor hoče zabave dolgo v noč, mora s trajektom v Biograd na moru
Fotografija: Letošnja julijska razstava v Škraping centru sredi Tkona FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Odpri galerijo
Letošnja julijska razstava v Škraping centru sredi Tkona FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

TKON – Na hrvaškem otoku Pašman se v poletnih mesecih trudijo, da bi popestrili turistični utrip, a je tamkajšnje nočno življenje še vedno omejeno le na občasne prireditve. V Tkonu kot glavnem turističnem kraju lahko med enotedenskim ali 10-dnevnim dopustom uživaš le v dveh ali največ treh predstavah na rivi v sklopu tako imenovanega Kunskega lita (Tkonskega leta, saj Dalmatinci Tkonu pravijo Kun), druge dni pa je zvečer precej dolgčas.
Muzej v Tkonu na otoku Pašman FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Muzej v Tkonu na otoku Pašman FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

Če si ljubitelj nočnih zabav, moraš pač v Biograd na moru, a si vezan na zadnji trajekt ob 22.30 oziroma na prevoz z enim od zasebnih motornih čolnov. Polnočna vožnja z zadnjim te stane 20 kun (pozneje praviloma ne vozijo), s trajektom pa 14. Zato se večina pašmanskih gostov zadovolji kar s sedenjem v katerem od tkonskih gostinskih lokalov, kjer poslušajo posneto glasbo, ob večerni burjici pa tudi dretje pevcev iz biogradskih hotelov, ki z raznimi ansambli preigravajo dalmatinske pesmi iz 80. let prejšnjega stoletja. Na kratki zračni razdalji se večinoma drugorazredne, a zato toliko bolj glasne pevce namreč hote ali nehote sliši vse do tretje ure zjutraj.
Muzej čez dan ni odprt. FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Muzej čez dan ni odprt. FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

Tako si na Pašmanu na običajni večer še vedno lahko privoščiš le sprehod ali posedanje ob hrani, pivu in sladoledu, od kulturnih hramov pa je odprt le manjši muzej ob tkonski tržnici. V Škraping centru, kot imenujejo edino moderno stavbo v kraju, je bilo tako julija lani mogoče ves mesec občudovati razstavo modelov starih dalmatinskih jadrnic in čolnov, letos pa kamnite skulpture patra Joakima Jakija Gregova.

Čeprav je muzej odprt vsak dan, pa je zanimivo, da je ogled umetnin od blizu v njem mogoč le od 9. do 11. ure oziroma med 19. in 22. uro. V Turističnem uradu Tkon imajo namreč le tri zaposlene, ki se ukvarjajo predvsem s tisoči gosti in klasično turistično ponudbo, tako da za celodnevno dežuranje v muzeju nimajo ne denarja ne časa. Poleg tega v največji vročini turisti raje poležavajo na plažah in obiskovalcev niti ne bi bilo.
Muzej v Tkonu na otoku Pašman FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Muzej v Tkonu na otoku Pašman FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

Od srede junija pa vse do 1. septembra tako večina turistov čaka na poletne četrtkove sejme otoških izdelkov, nastope raznih klap in folkloristov na rivi, koncerte v tamkajšnjih cerkvah, filmske večere na Kolešću in ribiške fešte (zlasti na ribiško noč – letos je bila v Tkonu 9. avgusta). Kdor je na dopustu sredi julija, si lahko ogleda tudi regato lesenih jadrnic po Pašmanskem kanalu v okolici Ugrinića, kdor pa bo v Tkonu 31. avgusta, bo lahko užival v srečanju dalmatinskih klap. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije