PRAZNIK PIVA

Oktoberfest se je začel s poroko

Lani je slovito veselico obiskalo 6,3 milijona ljudi, popili so 7,9 milijona litrov piva. Letošnja se začenja danes, šotore pa bo zaprla 6. oktobra.
Fotografija: Za natakarje in natakarice je najpomembnejša vzdržljivost, moč v rokah tudi pride prav. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Za natakarje in natakarice je najpomembnejša vzdržljivost, moč v rokah tudi pride prav. FOTO: Guliver/Getty Images

Danes se začenja najbolj znana in priljubljena prireditev v Nemčiji, 186. Oktoberfest, končal se bo 6. oktobra. Največja pivska veselica na svetu vsako leto pritegne na milijone ljudi z vsega sveta, zato ni nič nenavadnega, da je dogodek, ki so ga začeli prirejati pred več kot dvesto leti, prerasel v milijardo evrov vreden posel. Pa poglejmo nekaj številk.


Začetki segajo v leto 1810: prestolonaslednik Ludwig, poznejši kralj, se je 12. oktobra poročil s princeso Therese. Prebivalce Münchna so povabili na slavje, ki je bilo na travniku pred mestnimi vrati; v čast in spomin prestolonaslednici so travnik poimenovali Theresienwiese, domačini pa mu dandanes pravijo kar Wiesn. Konjske dirke, ki so se jih udeležili tudi kraljevi, so označevale konec dogodka, ki so ga slavili kot festival za vso Bavarsko. Odločitev, da jih bodo ponovili prihodnje leto, je vodila v Oktoberfest.

Ta je lani prinesel kar 1,2 milijarde evrov, veselico vsako leto obišče več kot šest milijonov ljudi, lani 6,3 milijona. München ima 450 hotelov z 80.000 posteljami, v času trajanja festivala so ob koncu tedna skoraj povsem zasedene kljub visokim cenam: te se v času festivala podvojijo. V šotorih in zabaviščnih zanimivostih obiskovalci zapravijo 442 milijonov evrov, še dodatnih 505 milijonov porabijo za prenočitev: več kot milijon obiskovalcev prenoči v hotelih in gostiščih, navadno ostanejo dva ali tri dni. Oktoberfest ustvari 13.000 delovnih mest, kdor želi tam delati, mora biti vzdržljiv, to je najpomembnejše, pravijo organizatorji, natakar ali natakarica na dan prehodita tudi do 20 kilometrov. Za litrski vrč piva bo treba letos odšteti 11,80 evra, lani so žejnim strankam stočili 7,9 milijona litrov piva. Spekli so 124 volov, 48 teličkov, 60.000 svinjskih klobas, 510.000 piščancev in skuhali skoraj 300.000 litrov kave in čaja. Varnostniki so preprečili krajo skoraj 101.000 vrčev. Našli so 2685 predmetov, med temi 840 potnih listov, 140 očal, 20 dežnikov in 130 kosov nakita, tudi poročna prstana, ki ju je izgubil zakonski par. Poročila sta se leto poprej, ali sta prišla po prstana, pa ni znano.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije