»Malo verjetno je, da nam bo koronavirus uspelo kdaj popolnoma izbrisati«

Mnenju kitajskih znanstvenikov se pridružuje vse več tudi drugih strokovnjakov po svetu.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

Novega koronavirusa na bomo zmogli kar izbrisati, pravijo kitajski znanstveniki, ki napovedujejo, da se bo vračal v valovih kot gripa. Svarijo, da pri sars-cov-2 ne gre za enako zadevo kot pri sarsu pred 17 leti. Nekateri okuženi z novim koronavirusom namreč nimajo nikakršnih simptomov, zaradi česar je bistveno otežena njihova izolacija, s katero bi ustavili njegovo širjenje. Pri sarsu so okuženi resno zboleli, ko so jih izolirali, se je virus nehal širiti. Na Kitajskem tudi danes odkrivajo nove in nove asimptomatske primere, kot imenujejo tiste, ki ne kažejo znake bolezni, kljub temu pa je epidemija stabilna.
 
Vas zanima več o koronavirusu?
​Sledite povezavi na našo koronavirusno podstran, kjer boste našli zadnje podatke o smrtonosnem virusu pri nas in po svetu.

»To bo najverjetneje epidemija, ki bo z ljudmi sobivala še dolgo časa, postala bo sezonska, ohranjali pa jo bomo ljudje,« pravi Jin Či, direktor Inštituta za patogeno biologijo pri kitajski akademiji za medicinsko znanost. Mnogi drugi svetovni strokovnjaki menijo podobno o virusu, ki je praktično ustavil gospodarstvo. Mnogi so se proti njemu borili s skoraj popolno ustavitvijo življenja, ponekod pa so se vendarle odločili dopustiti širjenje virusa med mlajšimi, denimo v Indiji, pa tudi Švedska je sprejela precej blage ukrepe, ki niso povsem paralizirali celotne države.

Novi koronavirus je po svetu okužil že preko tri milijone ljudi, umrlo pa jih je že 218.000.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije