DOBRI LJUDJE

Čistil je za protestniki, v zahvalo pa dobil avto in šolnino

Zgodba 18-letnega prostovoljca je sprožila kopico dobrih dejanj.
Fotografija: Prostovoljci pomagajo pospravljati nered po protestih. FOTO: Lucy Nicholson, Reuters
Odpri galerijo
Prostovoljci pomagajo pospravljati nered po protestih. FOTO: Lucy Nicholson, Reuters

Tudi v ZDA v težkih časih soočanja s pandemijo koronavirusa in hudih protestov vsak dan spoznavajo tiste prave človeške junake, ki so pripravljeni ponuditi nesebično pomoč. Te dni odmeva zgodba mladega Antonia Gwynna.

Ko je videl razdejanje, ki so ga v njegovem domačem Buffalu pustili protestniki, ki po smrti Georgea Floyda opozarjajo na pravice temnopoltih, je nemudoma pograbil metlo in nekaj vrečk za smeti ter se sam lotil čiščenja.

Bil je ponedeljek ob 2. uri ponoči. Čistil je kar deset ur in močno presenetil ekipo komunalnih delavcev, ko je ta prišla v službo. Posnela ga je televizija CNN, 18-letnik pa je povedal, da je pač prišel na pomoč someščanom, saj je vedel, da bodo sicer zjutraj težko šli v službe.

Avto, zavarovanje, šolnina

Njegovo dejanje pa je sprožilo naslednje dobro delo. Ko ga je po televiziji videl Matt Block, se je odločil, da mu bo podaril svoj avto, rdečega mustanga letnik 2004. Kot je povedal, je bil to edini avto, ki si ga je želel kot otrok, zdaj pa ga je uporabljal le še občasno. Pred tem je namreč na facebooku opazil, da fant kupuje avto, in tako prišel na idejo, da mu podari svojega.

A ni pričakoval, da je v darilu toliko simbolike. Izkazalo se je namreč, da je prav tak avto vozila fantova mama, ki je umrla pred dvema letoma. Srečanje je bilo izjemno čustveno, Antonio je od presenečenja in ganjenosti komaj lahko kaj povedal.

To pa še ni bilo vse. Ko je lokalni podjetnik Bob Briceland izvedel za Blockovo darilo, se je odločil, da avto za eno leto brezplačno zavaruje prek svojega podjetja. »Tudi sam sem začutil, da mu lahko pomagam. Stopiti moramo skupaj in drug drugemu pokazati, da je tu veliko dobrih ljudi,« je dejal.

In ker je Antonio na televiziji razkril tudi, da varčuje za študij, po katerem bo morda odprl svoj čistilni servis, so se oglasili še z lokalnega kolidža in mu ponudili štipendijo. »Zahvaljujem se vsem, ki ste toliko dobrega storili zame,« je presenečen, kakšno verigo dobrih del je sprožila njegova gesta, povedal 18-letnik, tudi sicer zavzeti prostovoljec, ki vedno rad priskoči na pomoč.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije