NOVI ZAKON

Britanci bodo migrante premeščali v Ruando

Zakon za zmanjšanje števila prosilcev za azil. Podobno bi ukrepala tudi Italija.
Fotografija: Nevarne plovbe na Otok se bodo končale s poletom – v Ruando. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Nevarne plovbe na Otok se bodo končale s poletom – v Ruando. FOTO: Afp

Britanski parlament je v ponedeljek malo pred polnočjo dokončno sprejel zakon o premeščanju prosilcev za azil v Ruando. Sporni zakonodaji je delno oporekala le lordska zbornica, ki je poslancem spodnjega doma predlog petkrat vrnila v obravnavo, na koncu pa vendarle popustila. Zakon zdaj čaka le še na potrditev kralja Karla III.

Lordska zbornica je upala, da bodo poslanci upoštevali njihov amandma, da sodbo o tem, ali je Ruanda varna država, prepustijo neodvisnim strokovnjakom, a so bili pri tem neuspešni. Je pa vladajoča torijska večina obljubila, da se določila tega zakona ne bodo nanašala na Afganistance, ki so sodelovali z britansko vojsko.

»Združeno kraljestvo bo čez 10 do 12 tednov že začelo premeščati prosilce za azil v Ruando,« je napovedal britanski premier Rishi Sunak. FOTO: Afp
»Združeno kraljestvo bo čez 10 do 12 tednov že začelo premeščati prosilce za azil v Ruando,« je napovedal britanski premier Rishi Sunak. FOTO: Afp

Zakon, ki mu oporekajo človekoljubne organizacije in številni strokovnjaki na področju azilnega prava, opredeljuje Ruando kot varno državo.

Konservativna vlada

Britanski premier Rishi Sunak je v ponedeljek še pred koncem parlamentarnih razprav napovedal, da bo Združeno kraljestvo čez 10 do 12 tednov že začelo premeščati prosilce za azil v Ruando. Premeščanje prosilcev za azil iz Združenega kraljestva v Ruando sta v preteklosti sicer že zavrnila tako britansko vrhovno sodišče kot tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

Konservativna vlada, ki jo letos čakajo volitve, pa kot enega glavnih ciljev izpostavlja omejevanje prihodov migrantov na Otok. Ruanda je izrazila zadovoljstvo nad potrditvijo zakonodaje in vlada v Kigaliju se po besedah njene predstavnice že veseli, da bo lahko sprejela migrante.

Migranti, ki so doslej trumoma želeli na Otok, bodo najbrž poslej dvakrat premislili, preden bodo odšli proti Veliki Britaniji. Nihče iz Afrike si namreč ne želi po dolgi in mučni poti nazaj na celino, ki jo je zapustil.

Po poti Velike Britanije pa si želi tudi Italija: migrantski val kani zajeziti s pomočjo Albanije, kjer bo zgradila dva begunska centra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije