REKORDI

Banksyjev parlament šimpanzov za 11 milijonov

Največje delo anonimnega umetnika postavilo rekord. Dražba sovpada z aktualnimi razmerami v britanskem parlamentu.
Fotografija: Umetniško delo Dekle z rdečim balonom se je na dražbi samouničilo. Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Umetniško delo Dekle z rdečim balonom se je na dražbi samouničilo. Foto: REUTERS

Na londonski dražbi so Banksyjevo sliko spodnjega doma parlamenta, ki so ga preplavili šimpanzi (na zelenih klopeh spodnjega doma britanskega parlamenta ni poslancev, pač pa šimpanzi, pogled nanje je iz glavnega vhoda v prostor), z naslovom Devolved Parlament, prodali za 9,9 milijona funtov oziroma 11 milijonov evrov. Avkcijska hiša Sotheby's jo je ocenila na med 1,5 in 2 milijona funtov (1,6 in 2,2 milijona evrov), prodali pa so jo za skoraj petkrat več!

Po prodaji se je Banksy oglasil na instagramu, zapisal je, da »je to rekordna cena za Banksyja in da je škoda, da ni več lastnik te slike«. Anonimni lastnik jo je letos posodil bristolskemu muzeju, in sicer ob deseti obletnici razstave, ki si jo je leta 2009 prav tam ogledalo 300.000 ljudi (tistikrat je Banksy prevzel muzej), ter britanskem načrtovanem odhodu iz EU 29. marca. Umetnik je dejanje muzeja komentiral z besedami: »Zdaj se smejite, toda nekega dne nihče ne bo odgovoren.«


Dražbena hiša je sporočila, da so sliko prodali »ob aplavzu za 9,879.500 funtov, kar je devetkrat več, kot je znašal dosedanji rekord, dražbena bitka je trajala 13 minut«. Doslej najdražje Banksyjevo na dražbi prodano delo, Keep it Spotless, so za 1,8 milijona dolarjev (1,6 milijona evrov) prodali v New Yorku leta 2008, ustvaril ga je leto prej. »Ne glede na to, kakšno je vaše mnenje o brexitu, je upodobitev zdaj bolj umestna, kot je kdaj bila, in ima večjo vrednost,« je dejal Alex Branczik iz avkcijske hiše. Slika je umetnikovo največje delo na platnu, 4,46 krat 2,67 metrov veliko delo je slavni ulični umetnik iz Bristola, ki še vedno ostaja anonimen, naslikal leta 2009, ko se še ni govorilo o brexitu. Mnogi komentatorji so potegnili vzporednice z zdajšnjim političnim dogajanjem, slika, pravijo, prikazuje politični kaos brez primere, ki vlada tačas, in potrjuje Banksyja za satiričnega polemika našega časa. Branczik je dodal, da se »Banksy sooča z gorečimi temami današnjega dne«, in da »umetnik najbolj zapletene politične situacije družbe usmeri v samo eno preprosto podobo, ki jo je v dobi družbenih medijev mogoče deliti«.

Keep it Spotless so leta 2008 za 1,8 milijona dolarjev prodali v New Yorku.
Keep it Spotless so leta 2008 za 1,8 milijona dolarjev prodali v New Yorku.

Dražba je bila natanko leto za tem, ko je Banksy sam posredoval na avkciji hiše Sotheby's: tistikrat se je njegovo delo Dekle z rdečim balonom samouničilo pred očmi šokiranih sodelujočih na dražbi, ko je spolzelo skozi spodnji rob okvirja in se razrezalo na trakove.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije