KORONAKRIZA

Avstrija se zapira in uvaja obvezno cepljenje

S ponedeljkom se zapira celotna Avstrija. Zaprtje velja za vse, tudi za cepljene. Od februarja pa bo v državi cepljenje obvezno.
Fotografija: Avstrija se za deset dni zapira za vse, tudi za cepljene. FOTO: Lisi Niesner, Reuters
Odpri galerijo
Avstrija se za deset dni zapira za vse, tudi za cepljene. FOTO: Lisi Niesner, Reuters

Od ponedeljka bo celotna Avstrija znova zaprta. Zaprtje bo veljalo za vse, tudi cepljene proti covidu 19, in bo predvidoma trajalo deset dni, nato se lahko podaljša še največ za deset dni, so odločili udeleženci današnjega vrha zvezne vlade in deželnih oblasti. Poleg tega bo od februarja v državi cepljenje proti covidu 19 obvezno.

Da stopajo v Avstriji s ponedeljkom v veljavo stroge protikoronske omejitve, za kakršne se v tokratnem četrtem valu pandemije ni odločila še nobena druga evropska država, je po današnjem srečanju z glavarji zveznih dežel sporočil avstrijski kancler Alexander Schallenberg. Vrh je potekal v kraju Achensee na avstrijskem Tirolskem.

Odločitev za zaprtje je bila, kot je izpostavil, izredno težka in »neverjetno boli«. A za cepljene in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra. Nato bo v javnem življenju znova veljalo pravilo PC. Za tiste, ki se proti covidu 19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, se bo zaprtje tako nadaljevalo.

Šole in vrtci ostajajo odprti

Kljub zaprtju bodo sicer šole in vrtci načelno ostali odprti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Med drugim bo od ponedeljka v vseh notranjih prostorih obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. Ljudje bodo lahko svoje domove zapustili le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin in rekreacijo.

Vsem pozivom in kampanjam navkljub se je za cepljenje proti covidu 19 doslej odločilo premalo Avstrijcev, je poudaril Schallenberg, zato bo od 1. februarja obvezno. Tudi za ta korak se je Avstrija odločila kot prva. »Ne želimo še petega vala, šestega ali sedmega vala,« je poudaril kancler in dodal, da virus pač ne bo nikamor izginil, ampak bo ostal.

Schallenberg je ob tem posredno kritiziral avstrijske desne svobodnjake (FPÖ) in vse druge, ki javno nastopajo proti cepljenju. Njihovo ravnanje v zvezi s tem je označil kot »atentat na naš zdravstveni sistem«.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas