CEPIVA

Ameriška FDA odobrila uporabo cepiva proti covidu 19 podjetja Novavax

Trenutno se Američani proti covidu 19 lahko cepijo le s cepivi podjetij Johnson & Johnson, Pfizer in Moderna.
Fotografija: FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Uprava za hrano in zdravila (FDA) v ZDA je v sredo dala zeleno luč za uporabo cepiva ameriškega proizvajalca Novavax proti covidu 19 za starejše od 18 let. ZDA bodo tako kmalu po podobni potrditvi Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) imele v uporabi štiri cepiva proti covidu 19.

Trenutno se Američani proti covidu 19 lahko cepijo le s cepivi podjetij Johnson & Johnson, Pfizer in Moderna. Vlada je medtem že odkupila 3,2 milijona odmerkov cepiva proizvajalca Novavax, cepljenje z njim pa se bo predvidoma začelo avgusta.

Doslej se proti covidu 19 še ni cepila približno četrtina Američanov in zdravstveni strokovnjaki upajo, da se bo del takih lažje odločil za zo cepivo, ki je izdelano oziroma deluje po starejši in bolj preizkušeni metodi v nasprotju s cepivi Moderne in Pfizerja na osnovi nukleinskih kislin (mRNK).

Kako je narejeno cepivo?

Cepivo proizvajalca Novavax je narejeno iz kopij beljakovin, ki sestavljajo prevleko virusa in so za imunski sistem enake dejanskemu virusu. Dodajo poživitveno sestavino iz debla južnoameriškega drevesa, ki dodatno spodbudi reakcijo imunskega sistema.

image_alt
Roman Jerala ima slabe novice o cepivu za Slovence

Cepivo doslej ni bilo na voljo bolj zaradi težav s proizvodnjo kot pa česa drugega, čeprav je za starejše od 12 let že na voljo v Evropi in drugod po svetu. Potrditev v ZDA prihaja v času, ko število okužb s koronavirusom spet narašča, čeprav pa smrtni primeri temu trendu za zdaj še ne sledijo.

image_alt
Se korona pospešeno vrača? Zaradi vročine spremenjen urnik testiranja v Stanežičah

Tudi to cepivo se je izkazalo kot učinkovito pri preprečevanju resnih obolenj, stranski učinki so blagi, obstaja pa majhna verjetnost tveganja srčnega vnetja, podobno kot pri drugih cepivih. Učinkovito naj bi bilo tudi proti novim podrazličicam omikrona.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije