Župana nočeta biti poslanca

Lendavski in ormoški župan Magyar in Vrbnjak, bi morala v poslanske vrste, a očitno raje ostajata na čelu svojih občin. Nova poslanka je Nuša Ferenčič.
Fotografija: Nuša Ferenčič. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Nuša Ferenčič. FOTO: Oste Bakal

S prihodom nove desnosredinske vlade se je že v kratkem času zgodilo kar nekaj kadrovskih zamenjav na državnem vrhu, ki pa sežejo tudi niže, do lokalnih skupnosti. Tako bi na severovzhodu države dva župana, lendavski Janez Magyar in ormoški Danijel Vrbnjak, po uvrstitvah na državnozborovskih volitvah leta 2018 v osmi volilni enoti morala zasesti mesto poslanca, a je to najprej zavrnil Magyar, nato še Vrbnjak. Prioriteta obeh namreč ostaja vodenje njunih lokalnih skupnostih, kjer sta trenutno župana v prvih mandatih, ko sta nasledila Antona Balažka oziroma Alojza Soka.

Janez Magyar. FOTO: O. B.
Janez Magyar. FOTO: O. B.
Kot je znano, je vlada poslanca SDS Franca Breznika iz Cogetincev pri Cerkvenjaku imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve, kar pomeni, da ne more več zasedati poslanskega stolčka. V prvi vrsti za izvolitev je bil župan občine Lendava, a poslanskega mesta ne bo sprejel. Toda Magyar je povabilo zavrnil in pravi, da ga v trenutnih razmerah občina Lendava in lendavski prebivalci potrebujejo bolj, kot ga potrebuje državni zbor, zato verjame, da svoje odločitve ne bo obžaloval. »Povabilo oziroma ponudba za mesto v državnem zboru me je presenetila, saj je nisem pričakoval. Po tehtnem premisleku sem se odločil, da poslanskega mandata ne bom prevzel. Moja prioriteta je Občina Lendava in v teh kriznih časih ne mislim zapustiti svojih občanov,« je Magyar utemeljil svojo odločitev. Ob tem je dodal, da vso svojo pozornost usmerja v delovanje občine in kriznega štaba, ki so ga ustanovili za namen spopadanja z epidemijo koronavirusa.

Damijan Jaklin. FOTO: O. B.
Damijan Jaklin. FOTO: O. B.
Naslednji izmed kandidatov SDS v osmi volilni enoti, ki bi mu po zavrnitvi lendavskega župana pripadala poslanska funkcija, je aktualni ormoški župan Vrbnjak, ki pa naj bi po naših informacijah prav tako zavrnil možnost, da zasede poslanski stolček. Tudi njega očitno bolj zanimajo županska funkcija in njegovi občani. Tako naj bi poslansko mesto zasedla Nuša Ferenčič iz Lovrenca na Dravskem polju, kar pomeni, da bo imelo Podravje še eno poslanko več, Pomurje in Slovenske gorice pa manj.

Od Pomurcev je v novi vladi službo dobil tudi Damijan Jaklin (poslovila se je Olga Belec op. p.), že od leta 2006 župan občine Velika Polana, ki je bil imenovan za državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu. Toda v primerjavi s poslansko funkcijo državni sekretar lahko nepoklicno opravlja tudi funkcijo župana, kar pomeni, da bo Jaklin še naprej tudi velikopolanski župan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije