SPREMEMBA ZA 110.000 UPOKOJENCEV

Znano, kdaj bodo višje pokojnine na vaših računih

Pokojnina za polno delovno dobo se bo zvišala s 581 na 620 evrov. Višji tudi najnižja pokojnina in najnižja invalidska pokojnina.
Fotografija: FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Igor Zaplatil, Delo

Konec marca so poslanci sprejeli pokojninsko novelo, ki zvišuje najnižje pokojnine. Določili so, da se bo novela začela uporabljati 1. maja, kar pomeni, da bi višje pokojnine na svoje račune prejeli lahko že z majsko pokojnino.

Datum nakazila sicer še ni objavljen v uradnem listu, a kot nam je uspelo izvedeti, velja nenapisano pravilo, da če novela začne veljati v začetku meseca, potem se znesek nakaže z naslednjo pokojnino, oziroma, v tem primeru, ko novela velja od 1. maja, bi lahko bila višja pokojnina pri izplačilu že 31. maja.


Koliko višje bodo pokojnine?


Po ocenah Zpiza se bodo pokojnine zvišale okoli 110 tisoč upokojencem, od tega jih pokojnino za polno delovno dobo prejema 58.000 ljudi. V noveli so določili, da se bo najnižja pokojnina zvišala na 29,5 odstotka najnižje pokojninske osnove, konkretno, s sedanjih 260 evrov na 279 evrov. Najnižja invalidska pokojnina bo znašala 388 evrov oziroma 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove. Danes zagotovljena pokojnina za polno delovno dobo, ki je trenutno 581 evrov, pa bo po novem znašala 620 evrov, kar je več, kot je zdaj cenzus za varstveni dodatek.

image_alt
Toliko znaša letošnja najnižja uveljavljena pokojnina


Danes je zagotovljena pokojnina za polno dobo, ki jo dobiva približno 58.000 ljudi, 581 evrov. Po novem bo znašala 620 evrov, kar je več, kot je zdaj cenzus za varstveni dodatek, in nad pragom tveganja revščine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije