GRADBENI BARON

Zidarja ne zaprejo, Zidarju ne rušijo

Objavljeno 09. avgust 2020 11.12 | Posodobljeno 09. avgust 2020 11.12 | Piše: Moni Černe

Prvi mož SCT je bil že marca 2012 obsojen na 14 mesecev zapora, a celice še ni spoznal.

S pomočjo pravnikov in zdravnikov se izogiba ječi. FOTO: LJUBO VUKELIČ
Ivana Zidarja je julija 1999 nadzorni svet največjega gradbenega podjetja na prvi skupščini delničarjev imenoval za predsednika uprave delniške družbe SCT. Podjetje je pod njegovim vodstvom leta 2011 zaradi denarnega izčrpavanja končalo v stečaju, do takrat pa je prvi mož podjetja nabral za več milijonov evrov premoženja. S pomočjo pravnikov in družinskih članov se izogiba poplačilu dolgov, s pomočjo zdravniških spričeval ječi. Zidar ima 81 let, čez tri mesece, 30. oktobra, bo stopil v 82. leto.

V zadevi Čista lopata je bil 30. marca 2012 eden od sedmih spoznanih za krive prejemanja in dajanja podkupnin v postopku javnega naročila pri gradnji stolpa za kontrolo zračnega prometa na Letališču Jožeta Pučnika. Zidar, Hilda Tovšak (Vegrad), Dušan Črnigoj (Primorje), Ivan Demšar (SCT), Srečko Gabrič (SCT) in kranjski podjetnik Borut Farčnik so bili obsojeni zaradi nedovoljenega dajanja daril, Tomaž Žibert (Kontrola zračnega prometa Slovenije) pa zaradi prejemanja daril. Po pravnomočni sodbi višjega sodišča v Ljubljani so Zidar, Črnigoj in Tovšakova dobili po 14 mesecev zapora, Žibert dve leti in pol, Farčnik 10 mesecev, Demšar in Gabrič po devet mesecev. Obsojenim je sodišče za posel, vreden približno 20 milijonov evrov, izreklo vsega skupaj 68.000 evrov stranske denarne kazni. Kazen so odslužili vsi, samo Zidar ne.

SCT je pod vodstvom Ivana Zidarja leta 2011 zaradi denarnega izčrpavanja končal v stečaju.

image
Zidarjeva Novita v Fiesi propada.

Zidar marca 2013 ni dvignil sodbe višjega sodišča, kamor se je pritožil, zato mu jo je 28. maja 2013 vročil pooblaščeni vročevalec, sodba je tako postala pravnomočna. Sodišče mu je odhod za zapahe zaradi ugotovitev izvedencev, da so njegove zdravstvene težave takšne, da za prestajanje kazni ni sposoben, prvič odložilo oktobra 2013. S sklepom 18. novembra 2016 pa je bila izvršitev kazni odložena za čas trajanja zdravljenja bolezni, ker mu v zaporu ni mogoče zagotoviti ustrezne zdravstvene oskrbe.

V Švico po opravkih

Že med obravnavo se je Zidar skliceval na to, da je zaradi bolezni ne more spremljati, vendar pa je z letalom lahko letel v Švico po opravkih, včasih celo dvakrat na dan, je ugotovilo sodišče. Z okrožnega sodišča v Ljubljani so nam pred dnevi sporočili, da je zadnje zdravniško spričevalo, po katerem ni sposoben prestajanja zaporne kazni, predložil 10. junija letos. »V zvezi z izvrševanjem izrečene zaporne kazni obsojencu je obramba mesečno pošiljala zdravniška potrdila,« je zapisala Mateja Jazbec, predstavnica za odnose z javnostmi. »Odlog izvršitve kazni velja za čas zdravljenja obsojenca. V tem času pa mora obsojeni sodišču predložiti zdravniška potrdila o nezmožnosti za prestajanje kazni. Ko in če razlog za odlog preneha, se kazen izvrši,« pojasnjuje Jazbečeva in še, da je sodišče v postopku odločanja o odlogu izvršitve zaporne kazni odločalo na podlagi zdravstvene dokumentacije in izvedenskega mnenja Komisije za fakultetna izvedenska mnenja Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

image
V Čisti lopati so kazen odslužili vsi, samo Zidar ne.

»24. februarja 2020 je bil izdan sklep, s katerim je sodišče omenjeno komisijo ponovno pozvalo k izdelavi izvedenskega mnenja v zvezi z zdravstvenim stanjem ter ne/možnostmi ustrezne zdravstvene oskrbe obsojenca v zavodu za prestajanje kazni, ki mora mnenje izdelati v roku 30 dni.« No, sodišče mnenja v predpisanem roku, ki se je iztekel zadnji teden v marcu, še ni prejelo. »Komisiji je bila poslana urgenca glede izdelave navedenega mnenja«, so še dodali na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Dolžan 16,3 milijona evrov

Zidar je bil še v sedmih drugih postopkih, je takrat pojasnilo Specializirano državno tožilstvo. Vložene so bile še štiri obtožnice, zaradi očitkov o storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Zaradi istega kaznivega dejanja je bila uvedena še ena preiskava, odprta pa sta bila tudi dva predkazenska postopka, sumili so ga zatajitve finančnih obveznosti in oškodovanja upnikov. Zidar je bil v nekaterih postopkih izločen zaradi nezmožnosti izvedbe postopkov zaradi svojega zdravstvenega stanja, obtožba zoper njega je bila v nekaterih postopkih zavržena ali pa je bil postopek ustavljen, v vseh zato, »ker so obstajale okoliščine, ki so izključevale (ustavitev postopka) ali začasno preprečevale (zavrženje obtožbe) kazenski pregon, pri čemer so te okoliščine predstavljale zdravstveno stanje, ugotovljeno z ustreznimi izvedenskimi mnenji,« so za Nedeljske novice povedali na ljubljanskem sodišču.

Osem let čaka na rušenje

Zidarjeva črna (neskladna) gradnja na Obali, večnadstropna in napol zgrajena vila, poimenovana Novita, ob jezeru na naslovu Fiesa 62, propada. Zamišljena je bila kot penzion s 25 ležišči in 17 parkirnimi mesti, graditi so jo začeli leta 2006. Gradbeni inšpektor je približno dve leti pozneje ugotovil, da se ne gradi v skladu z gradbenim dovoljenjem, a se je postopek zaradi Zidarjevih pritožb, ki jih je vztrajno vlagal, zavlekel. Od solastnikov objekta, Zidarja in takratne žene Vincencije Zidar (zdaj Lombergar) je gradbeni inšpektor zahteval rušenje dela objekta: »V zadevi gradnje počitniškega doma, podpornih zidov in garažnega boksa na zemljišču s parcelno št. 110/1, 111/2 k. o. Portorož je gradbeni inšpektor v nadzoru na kraju samem ugotovil, da sta inšpekcijska zavezanca deloma izvršila odločbo, s katero jima je bilo naloženo, da morata v roku treh mesecev po vročitvi odločbe odstraniti in zasuti neskladne elemente nadomestne gradnje počitniškega doma in uskladiti zgrajen objekt z gradbenim dovoljenjem in spremembo gradbenega dovoljenja, ki ju je izdala Upravna enota Piran. Na južni strani objekta sta odstranila garažni boks (ali objekt za druge namene), zasula 2. kletno etažo in zabetonirala vse vhode in odprtine, ki vodijo v ta prostor, ter nasula zunanji teren do višine kote talne plošče 1. kletne etaže,« nam je odgovorilo okoljsko ministrstvo. »Vendar kot je ugotovil gradbeni inšpektor, neskladni deli gradnje na parceli niso v celoti odstranjeni,« pojasnjujejo. Odločba, tako okoljsko ministrstvo, je bila pravnomočna pred slabimi osmimi leti, 9. oktobra 2012. Kdaj bodo odpravili nezakonitosti na poslopju (beri: jih porušili) v tretji gradbeni fazi, obremenjenem s plombami in po javno dostopnih podatkih vrednem 398.504 evrov? »Prihodnjih dejanj v konkretnem inšpekcijskem postopku ne moremo komentirati niti jih napovedovati. Tako tudi ne datuma morebitne prisilne izvršbe v postopku zoper omenjene inšpekcijske zavezance. Postopek se bo nadaljeval v skladu z zakonskimi določili in prioritetami dela gradbene inšpekcije IRSOP,« so sklenili.

Zidar, ki je od jeseni 2015 tudi v osebnem stečaju, upnikov ni poplačal. Sedmim je dolžan 16,3 milijona evrov, največ podjetju SCT v stečaju, ki ima priznanih za 8,7 milijona evrov terjatev. Nepremičnine doma je zavaroval z milijoni evrov zemljiškega dolga, milijonsko premoženje je prenesel na bivšo ženo Vincencijo Lambergar, nekaj na druge družinske člane, še več naj bi skrival v tujini. Finančni upravi RS (Furs), ta o davčnih zavezancih zaradi varovanja davčne tajnosti ne daje podatkov, je dolžan 427.000 evrov: »V zvezi z insolventnimi postopki opozarjamo, da se z dnem začetka postopka zoper davčnega zavezanca ne sme več voditi postopka davčne izvršbe, temveč se lahko terjatve poplačajo le v skladu z insolvenčno zakonodajo. Gre za dolgotrajne postopke, na katere davčni organ nima vpliva, saj je v skladu z insolvenčno zakonodajo izenačen z drugimi (civilnimi) upniki,« nam je povedal Stojan Glavač s Fursa.

Z Ivanom Zidarjem nam ni uspelo stopiti v kontakt, je pa pomenljiva njegova izjava medijem po tem, ko je bil spoznan za krivega: »Meni ni jasno, zakaj sem obsojen. Jaz nisem naredil nič narobe.« In še, da si ne predstavlja, da bi šel v zapor. Prav je imel tudi njegov odvetnik Aleksander Čeferin, ki je izjavil: »Jaz sem prepričan, da gospod Zidar ne bo šel na prestajanje zaporne kazni.«

Izvršitev kazni je bila odložena, ker mu v zaporu nso mogli zagotoviti ustrezne zdravstvene oskrbe.
82 let bo Ivan Zidar dopolnil 30. oktobra.
Deli s prijatelji