PREVEČ ALG

Zdravstvene službe izdale priporočilo, kaj narediti po kopanju na Bledu

Izogibajte se območjem z vidno prisotnostjo alg in pene v vodi.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

BLED – Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je bil obveščen, da se je na Blejskem jezeru prekomerno razmnožila zlato rjava planktonska alga. Inštitut kopalcem zato svetuje, naj se pri vodnih aktivnostih v jezeru izogibajo območjem z vidno prisotnostjo alg in pene v vodi ter naj se po kopanju oprhajo.

Alge opazimo kot rjavo obarvana področja na mestih, kjer voda miruje. NIJZ poleg kopanja na območju alg odsvetuje tudi sedenje na posušenih algah na obrežju jezera. V primeru alergijskih reakcij, kot so draženje kože in sluznic ter oteženo dihanje, pa kopalcem svetuje, naj poiščejo zdravniško pomoč.


Stanje jezera se slabša

Špela Remec Rekar, ki v sektorju za ekološko stanje voda pri Agenciji RS za okolje (Arso) spremlja stanje Blejskega jezera, že dlje časa opozarja, da se ekološko stanje jezera, ki je bilo dolgo med zmernim in dobrim, slabša. Razlogi za to so skokovit porast turizma, povečanje prometa ob in na jezeru ter povečanje števila ribičev in kopalcev. Za izboljšanje razmer je nujna manj intenzivna raba pojezerja.

Kot zagotavljajo na blejski občini, si prizadevajo, da bi bili vplivi na Blejsko jezero, ki jih povzroča človek, čim manjši. Letos je tako občina končala gradnjo manjkajočega dela kanalizacije ob Blejskem jezeru, postopno pa tudi zapira jezersko skledo za promet.

Turizem Bled z akcijo Vprašaj me, sem domačin obiskovalce opozarja, kje kopanje in posedanje na obrežju nista dovoljeni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije