IZREDNO STANJE

Zaradi vetra množične evakuacije, policija opozarja na resnost situacije (VIDEO)

Če nimate nujnih opravkov, ne hodite ven.
Fotografija: Na OŠ Stražišče pri Kranju se je danes podrlo drevo. FOTO: Mateja, bralka poročevalka
Odpri galerijo
Na OŠ Stražišče pri Kranju se je danes podrlo drevo. FOTO: Mateja, bralka poročevalka

Gorenjske intervencijske službe so imele ves dan polne roke dela. Tamkajšnji operativnokomunikacijski center je danes od 10. do 18. ure zaradi posledic močnega vetra sprejel večje število nujnih klicev za okoli 45 dogodkov. Še več posredovanj so imeli gasilci na območju kranjske občine.

Preberite tudi: Po mestu letijo kovinski deli strehe, šola pouk odpovedala (FOTO in VIDEO)


Največ klicev se navezuje na podrta drevesa čez cesto, odkrivanje streh, odnašanje reklamnih panojev ter poškodovanje prometne signalizacije, vozil in streh objektov, poroča PU Kranj. V enem primeru je veter dvignil vrtno lopo, ki jo je odneslo v vozilo, nekje pa se je drevo podrlo na daljnovod in čez železniško progo.

Evakuirali tri večje objekte

Kovinski deli padajo s strehe. FOTO: Damjan, bralec poročevalec
Kovinski deli padajo s strehe. FOTO: Damjan, bralec poročevalec
Zaradi vetra so se zgodile manjše prometne nesreče, več pa je bilo primerov, ko je zaradi podrtega drevja nastala škoda na parkiranih vozilih. Poškodovanih je preko 30 vozil, največ na Golniku, kjer jih je podrto drevje po prvih podatkih poškodovalo okoli 10. Okoli 10 vozil je zaradi odpadanja materiala s strehe poškodovanih tudi na parkirišču pri trgovskem centru na Planini v Kranju. Sedem vozil so podrta drevesa poškodovala na enem od parkirišč na Brniku.

Na Kidričevi cesti v Kranju je veter odkril večjo površino strehe na gimnaziji, na trgovskem centru na Planini v Kranju pa so s strehe začeli odpadati kovinske plošče. Evakuacija je bila potrebna za ta in še druga dva večja objekta v Kranju, in sicer za dijaški dom ter sosednjo fakulteto na Zlatem polju.

Preberite tudi: Smrtno nevarno: veter prestavil trampolin na streho skednja​


Številne ceste še vedno zaprte

Zaradi podrtega drevja so bile zaprte tudi številke ceste. Zapore so še na cesti Šenčur–Britof, na Škofjeloški cesti pri tovarni Sava in dovozni cesti do Planeta Tuš v Kranju. Avtocesta je trenutno normalno prevozna. Na cestah je veliko listja in vej. »Vozniki zmanjšajte hitrost in bodite pozorni ter zelo previdni,« opozarja Bojan Kos iz kranjske policijske uprave. Po do sedaj preverjenih podatkih ni bil nihče poškodovan. »Kdor nima nujnih opravkov, naj do umiritve razmer ostane doma. Zadrževanje na prostem je nevarno, saj še vedno lahko pride do podiranja drevja. Ljudi pozivamo, naj ne hodijo na mesta intervencij in naj se izogibajo vsakršnim ravnanjem, ki bi lahko koga ogrozila. Opozorila naj ljudje vzamejo resno.«

Zaradi velikega števila potrebnih posredovanj najprej opravljajo najnujnejše naloge. Kdor je klical na intervencijsko številko 113, pa prijava ni bila nujna, jo bodo policisti obravnavali kasneje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije