PRODAJAJO

Zapuščina dr. Janeza Drnovška na dražbi

Družina nekdanjega predsednika in zveza prijateljev mladine prodajata njegove stvari.
Fotografija: Izjemen državnik nam je ostal v neizbrisnem spominu. Foto:Matej Družnik
Odpri galerijo
Izjemen državnik nam je ostal v neizbrisnem spominu. Foto:Matej Družnik

LJUBLJANA – Deset let je že, odkar se je končala pot dr. Janeza Drnovška, a kljub temu je spomin na enega največjih državnikov v naši zgodovini še kako živ. Nikogar ni, ki se štirikratnega predsednika vlade in nazadnje še države ne bi spominjal po njegovi svojevrstni politični drži, ko je zadržan, a s skrivnostnim nasmeškom krmaril med političnimi čermi. Bil je zelo poseben politik in je pustil neizbrisen pečat. Niti malo ni pomišljal, ko je vsem svetovnim politikom navkljub ob krizi v Sudanu poslal Toma Križnarja v Darfur. Z vsem srcem se je zavzel za romsko družino Strojan. V opravi starodavnih Inkov je z igranjem na indijansko piščal ustoličil bolivijskega predsednika Eva Moralesa, slovensko javnost pa je leta 2005 presenetil z odkritjem, da ima poleg sina Jaše Drnovška tudi hčer Nano Forte.

Kot je znano, Jaša Drnovšek v imenu družine že devet let išče pravico do zaščite očetove pietete in želi po sodni poti odstraniti doprsni kip, ki ga je občina Zagorje ob Savi oziroma župan Matjaž Švagan postavil v osrednjem mestnem parku. Družina tudi želi, da se park ne bi imenoval po Janezu Drnovšku, saj za oboje, tako za kip kot za park, trdijo, da gre za poseg javne oblasti v njegovo zasebnost. Zadeva je trenutno na ustavnem sodišču.
 

Sin v očetov spomin


Ob 10. obletnici pa se je njegova družina odločila, da se bomo lahko dr. Drnovšku poklonili tudi tako, da bomo na dobrodelni dražbi kupili predmete iz njegove zapuščine in z nakupom pomagali mladim pri šolanju. Na predvečer obletnice njegove smrti, torej v četrtek, 22. februarja, bo Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova pripravila dobrodelno dražbo Mir in dobro, ob tem pa bodo na pobudo Jaše Drnovška ustanovili Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška pri ZPMS.

»Ideja o dobrodelni dražbi je zrasla na kavi, ki sem jo spila z Jašo Drnovškom. Izjemno sem bila počaščena, ker se je sin pokojnega nekdanjega predsednika obrnil na nas, na ZPMS, saj vsi vemo, kako skrbno družina ravna z imenom Janeza Drnovška. On je predlagal, da bi na dražbi prodajali osebne predmete dr. Drnovška in da bi po njem imenovali štipendijski sklad,« nam je o podrobnosti dogodka, ki bo naslednji teden, ponosno razkrila predsednica ZPMS Darja Groznik.
 

Od 120 do 1500 evrov


Na dražbi bodo ponudili Drnovškovo knjigo z avtogramom po izklicni ceni 750 evrov, zlati nalivni peresi po 1500 evrov in srebrno za 900 evrov, fotografije po 650 evrov, karikature po 300 evrov in priložnostno oštevilčeni pisemski ovojnici po 120 evrov. Seveda vsi upajo, da bo izkupiček čim večji, saj bi s skladom radi pomagali s štipendijami čim več srednješolcem.
»Na nas se dnevno obračajo starši v stiski, zato dobro vemo, da je štipendij pri nas veliko premalo. Od 50.000 oddanih vlog jih je v lanskem letu prejelo le 28.000, in tudi štipendij za deficitarne poklice je za 40 odstotkov premalo,« razloži Groznikova. Po dobrodelni dražbi in potem ko bodo zbrali še dobrodelne prispevke podjetij, na katere so naslovili prošnje in so se že lepo odzvala, bodo z razpisom povabili srednješolce, naj se prijavijo.

Poleg dobrodelne dražbe bo v četrtek v Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova odprtje razstave o državniku, naslednjega dne pa še spominski simpozij, na katerem bodo sodelovali zgodovinarji, novinarji in predvsem sopotniki iz vseh obdobij njegovega delovanja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije