»NI RAZLOGA ZA ZANIKANJE«

Zakaj nosimo maske, če virusa ni? Beovićeva pojasnjuje

Objavljeno 02. junij 2020 09.09 | Posodobljeno 02. junij 2020 11.18 | Piše: N. Č.

Bojana Beović: Virus še kroži, a hkrati epidemije res ni več. Odkrili dva nova primera.

V Sloveniji od 28. maja pa vse do danes ni bilo novih okužb. FOTO: Jure Eržen, Delo
Medtem ko v Italiji vse več razburjenja povzročajo trditve uglednega zdravnika, da v državi koronavirus ne obstaja več, čeprav še beležijo primere, pa se mnogim tudi v Sloveniji poraja enako vprašanje. Pozitivnih primerov skorajda ni več, a zaščitne maske so v zaprtih javnih prostorih še obvezne: je virus naposled izginil?

Zakaj so maske še potrebne, če virusa in epidemije ni več, smo se z vprašanjem obrnili na vodjo svetovalne skupine za covid 19 na ministrstvu za zdravje infektologinjo Bojana Beović. Ta je v nedeljo namreč dejala, da »virus v Sloveniji skoraj ni več prisoten oziroma je v zelo majhnem številu«. Danes pa nam je sporočila, da je vzrok za vztrajanje pri maskah povsem preprost: »Virus je. Ravnokar javljena dva nova primera.«

Beovićeva se strinja, da ta podatek ni ugoden, a hkrati epidemije, kot je bila, res ni več. »Ni treba, da je vse življenje v državi podrejeno epidemiji ob tako majhnem številu novih, a bolezen še kroži med nami, zato tudi vsi ti ukrepi, maske, prepoved združevanja velikih skupin, meje itd. Ni razloga za strah, ampak za zanikanje tudi ne, od nas je odvisno, ali bomo te maloštevilne primere zadržali, da se bolezen ne razširi spet na neobvladljivo veliko število bolnikov. To je sedaj zelo pomembno, na individualni ravni in na ravni države.« 
Preberite tudi: »Maska je naša nova realnost! Brez maske nikamor več!«​
Po štirih dneh premora, ko v Sloveniji nismo zabeležili nobenega pozitivnega primera, danes tako poročamo o dveh novih potrjenih primerih oseb z novim koronavirusom. O več kot dveh novih potrjenih primerih so na NIJZ poročali 10. maja, ko so na novo zbolele tri osebe.
Preberite tudi: Uradno: epidemije po 80 dneh ni več, življenje se vrača v stare tirnice
V Sloveniji so do včeraj opravili 79.039 testov na okužbo z novim koronavirusom. Med 1473 pozitivnimi je bilo 650 moških in 823 žensk.


Medtem v Italiji ...


»Virus v Italiji klinično ne obstaja več,« je v nedeljo za državno televizijo Rai dejal vodja milanske bolnišnice San Raffaele Alberto Zangrillo. Kot je pojasnil, brisi, opravljeni v zadnjih 10 dneh, vsebujejo zanemarljivo majhno količino virusa v primerjavi z mesecem ali dvema nazaj. »Nekdo mora prevzeti odgovornost za teroriziranje države,« je še poudaril.

Odzvali so se številni strokovnjaki, zgroženi nad temi izjavami. Oblasti pa so opozorile, da je še prezgodaj za praznovanje. »Medtem ko čakamo znanstvene dokaze, da je virus izginil, prosim vse, ki so o tem prepričani, naj ne ustvarjajo zmede med Italijani,« je v izjavi za javnost poudarila predstavnica ministrstva za zdravje Sandra Zampa.

Vodja nacionalnega sveta za zdravje Franco Locatelli je dejal, da so ga Zangrillove izjave zmedle. »Dovolj je, da pogledamo podatke o novih okužbah, da vidimo, da novi koronavirus v Italiji še vedno kroži.«
Deli s prijatelji