MARKO NOČ

Zadnje opozorilo: Kadra primanjkuje, nujno je pripraviti bolnišnice

Med 10 in 20 odstotki obolelih bo potrebovalo bolnišnico, število novih okužb pa še narašča.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Skrajni čas je, da pripravimo bolnišnice, tako običajne kot intenzivne oddelke, da bomo kos povečanemu prilivu bolnikov s covidom 19, je opozoril vodja strokovne skupine za intenzivno nego Marko Noč. Po njegovih besedah se moramo zavedati, da bo med 10 in 20 odstotki obolelih potrebovalo bolnišnico, število novih okužb pa narašča.
 

Natančne številke, koliko kadra primanjkuje, ne ve nihče


Noč je spomnil, da že od nabave ventilatorjev ob prvem valu epidemije poudarja, da bo ob hitrem naraščanju števila novih okužb, s katerim smo zdaj soočeni, težava kader in ne oprema. »Nihče ne more povedati natančne številke, koliko kadra primanjkuje. Vse je namreč odvisno od situacije, koliko bolnikov bo prišlo v bolnišnice in koliko jih bo potrebovalo intenzivno nego,« je dejal.

Preberite šeSlovenija drvi v epidemijo: odkrili novo rekordno število okužb

Po njegovih besedah je nesporno dejstvo, da se bo zaradi naraščanja števila novih okužb povečal pritisk na bolnišnice, da bo zdravstvenega kadra primanjkovalo in bo zato treba začasno ukinjati elektivne programe. »Kader bomo morali premeščati na oddelke za bolnike s covidom 19, pri čemer je treba tudi upoštevati, da se v drugem valu srečujemo z bistveno večjo obolevnostjo medicinskega osebja kot v prvem,« je dodal.
 

Glavno ozko grlo so medicinske sestre


Pri zdravstvenemu kadru so po Nočevih besedah zagotovo glavno ozko grlo medicinske sestre. Dejal je, da je pomanjkanje tega kadra v obeh segmentih, tako v intenzivni kot neintenzivni negi, primanjkljaj pa je različen od oddelka do oddelka. »V ljubljanskem kliničnem centru je trenutno razpisanih več kot 100 prostih delovnih mest za medicinske sestre, a praktično ni prijav,« je ponazoril.
FOTO: Jure Eržen, Delo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Na vprašanje, ali bo premeščanje kadra na oddelke za koronavirusno bolezen zahtevalo dodatno usposabljanje, kar bi vzelo nekaj časa, je Noč odgovoril, da je najučinkovitejša rešitev v oblikovanju mešanih ekip, v katerih je tako izkušen kot neizkušen kader. Pri tem je namero o preoblikovanju bolnišnice v Topolšici v bolnišnico za oskrbo bolnikov s covidom označil za pametno strategijo. Po njegovih besedah je to tudi stališče strokovne skupine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije