RAZPIS

Vrtovec: Slovenija bi lahko s Krka že letos dobila okoli tretjino potrebnega plina

Minister za infrastrukturo sporočil dobre novice.
Fotografija: Jernej Vrtovec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Jernej Vrtovec. FOTO: Leon Vidic, Delo

Hrvaška bo po nedavnem povečanju zmogljivosti plinskega terminala na Krku za 300 milijonov kubičnih metrov letno v kratkem objavila razpis za zakup teh količin. Slovenija je zanje zainteresirana in bi lahko z njimi že letos pokrila okoli tretjino potreb brez nadgradnje omrežja, je danes na Krku dejal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec.

Slovenija je »zelo zainteresirana« za dobavo teh količin. »Ko bo razpis objavljen, morajo slovenski dobavitelji, eden ključnih je Geoplin, in hrvaška podjetja okrepiti dogovore in verjamem, da se bo posel tudi sklenil,« je v izjavi za medije po srečanju s hrvaškim ministrom, pristojnim za energetiko, Tomislavom Ćorićem na hrvaškem otoku Krk dejal Vrtovec.

Razpis bo odprt za vse

Zmogljivost terminala za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) na Krku so nedavno povečali z 2,6 milijarde kubičnih metrov plina letno na 2,9 milijarde. Medtem ko je 2,6 milijarde kubičnih metrov že zakupljenih do leta 2027, bo za novih 250–300 milijonov kubičnih metrov v kratkem objavljen razpis, je dejal Ćorić.

Razpis bo odprt za vse, so pa za zdaj zaznali interes slovenske družbe Geoplin, je dodal. O morebitnem interesu drugih je dejal, da so prenosne zmogljivosti na Madžarsko trenutno že polno zasedene.

Slovenija bi s temi dodatnimi količinami po Vrtovčevih besedah zadostila okoli tretjino potreb po plinu, in to brez nadgradnje obstoječega omrežja, saj ima kompresorska postaja v Rogatcu zadostno zmogljivost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije