ZA PREVENTIVO

Vroča roba: za brezkontaktni termometer od 40 do 2.500 evrov

Objavljeno 26. september 2020 21.00 | Posodobljeno 26. september 2020 23.08 | Piše: Ma. M.

Pri slovenskih posrednikih že za okoli 40 evrov. Samostoječi sistem okoli 2.500 evrov.

IR-termometer v vsako podjetje? FOTO: Borut Živulovic, Reuters
Pretekli teden je vlada napovedala obvezno merjenje temperature na delovnem mestu. Kaj to pravzaprav pomeni? To, da morajo vsa podjetja, vse institucije, vzgojno-izobraževalne ustanove pred vstopom neke osebe v stavbo izmeriti telesno temperaturo. To prinaša nakup termometrov in dodatne osebe, ki bo to počela. Spomnimo, ta obveza še ni stopila v veljavo, saj je vlada ni zapisala v nobenem izmed odlokov.

Dejstvo pa je, da so mnoga podjetja že prej uvedla obvezno merjenje temperature ob vstopu v stavbo. Povišana temperatura bi namreč lahko bila znak okužbe z virusom sars-cov-2, s katerim je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih približno 1500 ljudi, skupno število obolelih pa naj bi se bližalo številki 5.000. Vladni govorec Jelko Kacin je pred dnevi takole odgovoril na vprašanje, kdaj naj bi to stopilo v veljavo: »Delovna organizacija je že zdaj odgovorna, da zaposlenim zagotovi varne delovne razmere. K temu jih zavezuje njihov notranji akt.«

Na tržišču najdemo poplavo brezstičnih, tako imenovanih IR-termometrov, ki se za izmero temperature ne dotaknejo človeške kože. Le približati se mu je treba in izmera je opravljena. Takšne termometre sicer že dolgo časa uporabljajo v slovenskem zdravstvu, zdravstvenih domovih in bolnišnicah.


Na spletu okoli 40 evrov

Kakšne pa so cene? Na slovenskih spletnih straneh jih je mogoče dobiti za od 41 evrov pa vse tja do 300 evrov za samostoječe IR-termometre. Gre za brezkontaktne termometre različnih proizvajalcev, kot kaže, pa so takšni termometri v Sloveniji še vedno na zalogi, kar pomeni, da jih kupec prejme po pošti ali osebno prevzame v dnevu ali nekaj dneh. Večina tovrstnih tipov termometrov spreminja barvo zaslona: če je temperatura do 37,3 stopinje, se obarva zeleno, pri povišani temperaturi pa se barva spremeni. Pri tako rekoč vseh o zanesljivosti prodajalci pišejo takole: »Z edinstveno patentirano tehnologijo termometer brez dotika zazna vročino, ki jo čelo naravno oddaja, in iz nje izračuna vrednost temperature telesa. Enako strokovno natančnost dobite pri dotiku predela čela ali na oddaljenosti do pet cm.«

Na enem izmed priljubljenih tujih spletnih nakupovalnih portalov (znotraj EU) smo prav tako preverili cene tovrstnih termometrov. Za termometer Manta HZK-801 je treba odšteti približno enako število evrov kot v Sloveniji, a je treba dodati še poštnino.

IR-termometri so lahko takšni, da se z njimi ročno meri temperaturo, ali pa samostojni, kar pomeni, da je naprava samostoječa in za izvajanje meritev ni potrebna prisotnost osebe. 


Samodejni samostoječi merilnik

Obstajajo pa tudi kompleksnejši sistemi, pri katerih sistem samodejno preveri temperaturo na površini obraza. Gre za binokularni sistem TAB – 8897S, ki je v oradnem listu zapisan pod osebno varovalno opremo. Za takšen samostoječi sistem, njegovo montažo ter kratko izobraževanje je v Sloveniji treba odšteti okoli 2.500 evrov. 

Kako pa pravilno uporabiti takšen merilnik temperature, pojasnjujejo pri podjetju Lotrič Meroslovje. 

Vlada ne bo kupila merilnikov telesne temperature
Vlada po zaključku avgustovskega javnega naročila ne bo kupila merilnikov telesne temperatur, saj prispele ponudbe niso ustrezale tehničnim specifikacijam, ponudniki pa niso priložili zahtevanih certifikatov, izhaja iz objave na portalu e-naročanje. Z razpisom so želeli kupiti štiri statične sisteme in enega prenosnega.

Na razpis je prispelo pet ponudb. Najcenejšo je poslala družba Robotina s Kozine, vrednost ponudbe je 45.484 evrov. Družba MF plus iz Ljubljane je oddala ponudbo za 82.960 evrov, družba Team7 iz Ljubljane pa za 84.645 evrov. Najdražja je ponudba družbe A koda plus iz Ljubljane, ki znaša 85.400 evrov. Po pošti pa je ponudbo oddalo podjetje Bauerfeind iz Ljubljane.

Kot so objavili danes, naročila ne bodo oddali, saj ponudbe niso dopustne. Ponudbe niso ustrezale tehničnim specifikacijam, med drugim niso izpolnile zahtev o natančnosti merjenja, dimenzijah kalibracijskega telesa, območju sevanja in goriščni razdalji. Ponudniki pa tudi niso priložili zahtevanih certifikatov. Eden izmed ponudnikov pa na dan oddaje ponudbe tudi ni bil registriran za opravljanje poklicne dejavnosti.

Stacionarne sisteme je vlada želela namestiti na glavne vhode na Gregorčičevi 20, 25 in 27. V Kongresnem centru Brdo pa bi sistem vgradili ob recepciji. Prenosni sistem bi uporabljali v primeru, če bi se dogodki, kot so seje vlade, vladni posveti po regijah, sestanki delovnih skupin in sestanki koalicije, izvedli na lokacijah, kjer ni nameščenih stacionarnih sistemov za merjenje telesne temperature, so za STA pojasnili na uradu vlade za komuniciranje.

Generalni sekretariat vlade je iskal sisteme, ki bi merili temperaturo v razponu od 30 do 45 stopinj Celzija, dovoljeno odstopanje pa je 0,3 stopinje Celzija. Meritve se bi izvajale med hojo oziroma premikanjem oseb skozi določeno merilno mesto.

Na portalu javnih naročil so sicer zapisali, da mora sistem v minuti zaznati in izmeriti temperaturo najmanj 100 osebam, ki se sprehodijo skozi merilno območje. Eden izmed ponudnikov je v vprašanjih na portalu opozoril, da je zahteva nerealna. Kot je zapisal, prostori, kjer bodo sistemi nameščeni, niso namenjeni združevanju 100 ljudi hkrati.

»Glede na to, da bo Slovenija predsedovala Svetu EU, potrebujemo tak sistem za merjenje telesne temperature, da ni treba vsakemu udeležencu sestanka posamezno hoditi skozi točno določen koridor, pač pa sistem, ki bo omogočil merjenje telesne temperature brez ustavljanja, torej v 'prosti hoji' in tudi več osebam vzporedno,« so zahtevo pojasnili v uradu.

Na vladi so želeli tudi, da sistema ne bi zmotili vroči predmeti, kot je prižgana cigareta ali skodelica tople tekočine. Sprva so sicer zahtevali tudi prepoznavo obrazov, a so po opozorilu ponudnika zahtevo spremenili v prepoznavo obraza.
Razpis so objavili 21. avgusta, ponudbe pa so morali ponudniki oddati do 4. septembra.

VIR: STA

Imate zgodbo za nas? Pišite nam.


 
Deli s prijatelji