BREZ DOGOVORA

Vlada predlaga »bistveno višje plače« zdravnikov, sindikat želi več

Vlada in zdravniški sindikati so sestanek končali brez dogovora. V sredo se pogajanja nadaljujejo.
Fotografija: V ponudbi je dvig plač, dodatkov se niso dotaknili. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
V ponudbi je dvig plač, dodatkov se niso dotaknili. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Vladna stran in reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov danes niso sklenili dogovora, so po koncu pogajalske seje dejali vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič, zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Pogajanja s tem niso zaključena in se še nadaljujejo.

image_alt
Minister Bešič Loredan grozil vodji Fidesa? Pričakujemo njegov odziv

Medtem ko vlada pravi, da pogodba ostaja na mizi  in da je njihova ponudba končna, da si torej želijo dogovora, pa Fides pravi, da bo o nadaljnjih aktivnostih v kratkem odločalo vodstvo sindikata. Zemljič možnosti stavke ni izključil. »Mi smo šokirani zaradi dogodkov v zadnjem tednu,« je po zaključku pogajanj dejal Zemljič, ki je pojasnil, da gre za zadnja pogajanja o zdravniških plačah, saj je bila današnja ponudba vlade končna.

Ponudba pomeni bistveno višje plače, kot so zdaj

»Zakaj smo jih danes zaključili? Pričakujemo lahko sprejem vladnih izhodišč za nov steber v zdravstvu,« je pojasnil Bešič Loredan. Vlada zdravstvo razume kot celoto, težave pa želi reševati sistemsko, je dodal. »Pogajanja so imela precej nihanj. Fides nam je danes poslal njihov predlog, po katerem bi vsem zdravnikom plače zvišali za šest razredov. Vladni predlog pa je bil, da bi plače dvigovali selektivno,« je pojasnil. Bešič Loredan pravi, da bi vlada plače zvišala za pet razredov in ne šest ter za tiste zdravnike in zobozdravnike, ki so do 57. plačnega razreda. Kot je pojasnila ministrica Ajanović Hojnikova, bi to lahko pomenilo »bistveno višje plače«. Omenila je tudi za 20 odstotkov višje.

Ministrica je še poudarila, da bi se po vladnem predlogu plače zvišale za do pet razredov, ponudba pa naslavlja prav mlade zdravnike. Ugotavljajo namreč, da je ta skupina tista, ki jo je treba nasloviti za to, da bo javno zdravstvo ostalo javno.

Vlada se zaveda, da nesorazmerij v obstoječem plačnem razredu ne more odpraviti. Ponudba ostaja na mizi, čakajo pa stališče preostalih sindikatov. Gre za poskus uravnoteženja plač v prihodnjem letu. Vlada je dala vedeti, da želi drugačno zdravstvo v letu 2024.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije