KORONAVIRUS

Vlada poziva: vaša kri je morda zdravilo za covid 19

Prebolevniška plazma je možno in učinkovito zdravilo tudi za bolezen, ki jo povzroča sars-cov-2, zato pozivajo tiste, ki so preboleli covid 19, k darovanju krvi.
Fotografija: Če ste preboleli covid 19, lahko s svojo krvjo pomagate drugim. FOTO: Slovenske novice
Odpri galerijo
Če ste preboleli covid 19, lahko s svojo krvjo pomagate drugim. FOTO: Slovenske novice

»Vsi, ki ste preboleli #COVID19, imate v krvi edinstveno zdravilo, zato vas vabimo, da sodelujete pri zdravljenju bolnikov s covid 19,« se glasi poziv, ki ga je na prebivalce Slovenije naslovila vlada, poleg pa dodala ključnika daruj kri in pravi junak.

Zavod za transfuzijsko medicino pojasnjuje, da je na podlagi dosedanjih izkušenj zdravljenja drugih koronavirusnih okužb (sars, mers) prebolevniška plazma možno in učinkovito zdravilo tudi za covid 19, saj skrajšuje čas hospitalizacije in zmanjšuje umrljivost. »Prav zato je tudi v Sloveniji pomembno, da omogočimo zdravljenje bolnikov s hiperimunsko prebolevniško plazmo covid 19 (v nadaljevanju HCP). Samo z darovanjem plazme/krvi, ki vsebuje specifična protitelesa in jo imate osebe, ki ste prebolele covid 19, lahko pridobimo to zdravilo,« pravijo.

Utečen postopek

Zbiranje plazme/krvi je za transfuzijsko službo reden in utečen postopek, priprava krvnega pripravka pa standardna storitev. Program zbiranja HCP se bo izvajal v skladu z vsemi načeli in postopki, ki veljajo pri krvodajalcih, kjer je v ospredju skrb za varnost darovalca in varen odvzem krvi kot tudi zagotavljanje varne in kakovostne komponente krvi za prejemnika. Pri HCP so potrebne le dodatne preiskave, ki bodo določile vsebnost protiteles sars-cov-2 in omogočile spremljanje prebolevnosti in njihovo analizo (nevtralizacijski in serološki test). Plazma bo uporabljena za zdravljenje bolnikov s covidom 19 ali za nadaljnje raziskave, povezane s covidom 19. Če protiteles sars-cov-2 s testi ne bodo potrdili, bo plazma uporabljena za druge bolnike. Transfuzijska služba bo podatke, zbrane v okviru programa HCP, varovala in obdelovala v skladu z varovanjem osebnih podatkov in določili GDPR. 

Če ste pripravljeni sodelovati in darovati plazmo/kri za zdravljenje bolnikov, lahko to sporočite na plazma@ztm.si ali pokličite na telefon 030 485 510 vsak delovnik od 8. do 13. ure.

Po podatkih Sledilnika Covid-19 je v Sloveniji do 4. avgusta potrjenih 2.208 okužb z novim koronavirusom, trenutno sta aktivna 202 primera. Če sumite, da ste preboleli covid-19, a se niste testirali, lahko opravite test za protitelesa tudi v nekaterih drugih laboratorijih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije