PO KATASTROFI

Vlada išče rešitve za prizadete v poplavah

Napovedali so vzpostavitev posebnega sklada za obnovo po poplavah.
Fotografija: Ursula von der Leyen in Robert Golob na Brdu pri Kranju. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Ursula von der Leyen in Robert Golob na Brdu pri Kranju. FOTO: Črt Piksi

Potem ko je DZ v torek potrdil novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, se bo po napovedih danes vnovič sestal in sprejel odlok, da nanjo ni mogoče razpisati zakonodajnega referenduma. Vlada pa bo na seji govorila o nadaljnjih ukrepih za odpravo posledic uničujočih poplav, ki so minuli konec tedna prizadele državo.

Vlada bo na današnji tretji seji v tednu dni obravnavala izhodišča za pripravo nadaljnjih interventnih ukrepov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Premier Robert Golob je ob sredinem obisku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je napovedala, da bo Sloveniji za odpravljanje posledic poplav letos iz solidarnostnega sklada EU na voljo 100 milijonov, prihodnje leto pa 300 milijonov evrov, in potrjevanju novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč v DZ napovedal nove ukrepe.

Med drugim je napovedal vzpostavitev posebnega sklada za obnovo po poplavah. Vanj bodo vključili evropska in proračunska sredstva, prvi obrok iz nacionalnega proračuna bo 300 milijonov evrov. Za naslovitev sanacije škode po poplavah je napovedal povečanje proračunske rezerve za okoli 220 milijonov evrov. Napovedal je še nadaljnje ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije