BOMO SNELI MASKE?

Vlada bo danes odločala o odpravi zaščitnih mask v zaprtih prostorih

Če bo predlog sprejet, bo začel veljati v četrtek.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Maycal, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Maycal, Getty Images, Istockphoto

Vlada bo na dopisni seji obravnavala predlog strokovne skupine za covid 19, ki predvideva odpravo obveznega nošenja zaščitnih mask v vseh zaprtih prostorih, razen v zdravstvu in nastanitvah socialnega varstva, je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Nošenje mask bi ob spremembi še vedno priporočali vsem starejšim in imunsko oslabelim.

»Na seji vlade bomo predlagali tisto, kar je strokovna skupina za covid 19,« je v torek napovedal Poklukar.

Po prvotnem predlogu strokovne skupine za covid 19 bi obvezo nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorov spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi covida 19 in z njim zdravilo manj kot 35 covidnih bolnikov. V ponedeljek je vodja skupine Mateja Logar dodatno pojasnila, da bi upoštevali le bolnike, ki se na oddelkih intenzivne terapije zdravijo zaradi covida 19. Kot je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje, je ta kriterij že nekaj dni izpolnjen.

V primeru sprejetja predloga bi sprememba predvidoma začela veljati v četrtek, je pojasnil Poklukar. Kot je napovedal, bi nošenje mask še vedno priporočali vsem starejšim in imunsko oslabelim. Splošno priporočilo nošenja mask v zaprtih javnih prostorih bi po besedah Logarjeve še vedno ostalo, prav tako bi uporabo mask priporočili v primerih, ko ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije