KRIMINAL IN KORUPCIJA

Vinko Möderndorfer: Nekdaj je kraja veljala za zločin, danes jo imenujemo privatizacija

»Žal je ena od značilnosti slovenske politike ta, da je veliko bolj uspešna, če vlada sprtemu ljudstvu. Na tak način je v obdobju tranzicije tudi lažje kradla,« je prepričan vsestranski umetnik Vinko Möderndorfer.
Fotografija: Ljubljana, 21. 3. 2022. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Ljubljana, 21. 3. 2022. FOTO: Voranc Vogel

«Kar se v dolini življenj njihovih rodov ni spremenilo v stotih letih, se bo spremenilo v desetletju. Življenje res ni nikoli isto, narava življenja je, da se spreminja, ampak včasih življenje s svojimi spremembami strašno pohiti. V petek še čil in zdrav, v ponedeljek brez obeh nog. V torek mir, v sredo vojna. V četrtek trgovine prazne. Ta večer še tujca, čez nekaj ur že zavezana za vse življenje.« Takole zapišete v svojem romanu Druga preteklost o dogajanju v namišljeni Dolini v prvi polovici 20. stoletja; v njem orisujete dogodke, ki so jih politiki že ničkolikokrat izrabili. A zapisana misel je brezčasna, kajne?

Res je. Prav zdaj jo lahko spet močno doživljamo, čeprav zanjo velja, da jo ljudje – bolj ali manj intenzivno – doživljamo vseskozi. Spomnim se skladatelja in aranžerja Boruta Lesjaka. Moral sem imeti 24 let, saj se mi je ravno tedaj rodila hčerka, ko sva skupaj delala v gledališču. Nekoč sva se pogovarjala in v nekem trenutku mi je rekel: »Veš, to je tako ... Danes je mir, jutri pa vojna. Naslednji dan se zdi, kot da se ni nič spremenilo, a je obenem vse drugače.« 

Preberite intervju na onaplus.si.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije