NA KOŽO

Vinjeta dol, vinjeta gor

Kapitalno delo sta nazadnje, verjeli ali ne, opravila kuhinjska razmaščevalec in gobica.
Fotografija: Domen Mal,. novinar FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Domen Mal,. novinar FOTO: S. N.

Po svoji stari navadi sem strgalo za vinjete, ki sem ga pred leti za 1 evro kupil na pumpi, začel iskati na zadnji večer njene veljavnosti, 31. januarja. In tokrat ga nisem našel. Ker je do najbližje črpalke 6 kilometrov, sem se odločil, da nalepko postrgam kako drugače. Ampak kako?

Danes je z iskanjem odgovorov na še tako zapletena vprašanja enostavno: če te zanima, zakaj te trga v levem kolenu, kako se skuha ruski šči, kje kupiti dokolenke s pikapolonicami ali kako ta teden zatirani svet rešuje Angelina Jolie – vprašaš strica Googla. Pa sem ga.

Nasvetov, kako brez muke odstraniti staro vinjeto, se je kar trlo. Avtorji so bili obeh spolov, pri čemer bi ženska priporočila lahko združil v eno samo: obetajoče se nasmehneš najbližjemu moškemu – po možnosti možu ali fantu, da bo v hiši mir – in je načeloma vse zrihtano v par minutah.

Nikakor mi ni padlo na pamet, da bi se šel smehljat kakšnemu dedcu, sem pa pazljivo prebral moške nasvete. Na primer, da naj z brenerjem segrejem šipo od znotraj, potem pa z olfa nožem ali strgalom za steklokeramično ploščo pod pravim kotom oddrajsam nalepko. Če nimam brenerja, da lahko vzamem fen. Če nimam kam vštekati fena, ker nimam niti garaže – to velja zame –, naj se pa malo vozakam okrog ob polnem gretju, da bo v kabini čim bolj toplo. In naj se ne sekiram, če bodo mimovozeči šoferji debelo gledali modela, ki sredi zime v kratkih rokavih švica za volanom. Naletel sem tudi na kulinarični pristop: cunjo namočiš v vroče mleko, ki mora biti obvezno polnomastno, in večkrat omočiš vinjeto. Da se je odlepila v enem kosu, je zatrdil svetovalec. Olupljeno steklo za konec še podrgneš z acetonom in napopaš modri bankovec za 110 evrov. Po možnosti čim bolj naravnost.

Edina polnomastna mlečna stvar v hladilniku je bil grški jogurt, s katerim pa res nisem nameraval ometati šipe. Ker sta odpadla tudi brener in fen in ker svoje češke škode nisem hotel spremeniti v finsko savno, sem se vinjete lotil na hladno z olfanožem, pri čemer se je bolj kot ne cufala, da so njeni drobci nasmetili vso armaturo. Kapitalno delo sta nazadnje, verjeli ali ne, opravila kuhinjska razmaščevalec in gobica. Pa saj vam bo to kmalu povedal stric Google.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije