VOLILNI VEČER V BESEDI IN SLIKI

VIDEO: Zmagovalec Janša za sestavo vlade potrebuje Toma Cruisa #MISIJA NEMOGOČE

Presenečenja ni bilo: veliki zmagovalec parlamentarnih volitev je Janez Janša. Toda sestava desne vlade je praktično nemogoča. Pretresamo volilno kombinatoriko in dogajanje spremljamo v živo.
Fotografija: Janša v prvem televizijskem nagovoru: »Jutri odpiramo naša vrata za koalicijske pogovore, vabljeni ste vsi.« FOTO: A. L.
Odpri galerijo
Janša v prvem televizijskem nagovoru: »Jutri odpiramo naša vrata za koalicijske pogovore, vabljeni ste vsi.« FOTO: A. L.

Veliki zmagovalec parlamentarnih volitev je JANEZ JANŠA. Kot kaže, je dobil 25 poslanskih sedežev oziroma slabih 25 odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila 51,97-odstotna, poroča DVK.


Vir: DVK ob 23.11 po preštetih 99,7 odstotka glasovnic.
Vir: DVK ob 23.11 po preštetih 99,7 odstotka glasovnic.


Janša je v prvem odzivu pred kamerami povedal:»Veseli me, da so ljudje spoznali, kaj je boljše za njihovo prihodnost. Velikokrat smo se borili sami proti vsem. Dosegli smo rezultat, ki je višji od seštevka dveh zasledovalcev. Naša zaveza ostaja, kar smo povedali v kampanji: smo odprti za sodelovanje. Naša vrata za pogovore o koaliciji so odprta. V naših vladah so vedno sodelovali tisti, ki so delali za dobro Slovenije. Včasih pa komu tega strici niso pustili. Pred Slovenijo so izzivi. Vemo, kaj so problemi, ki jih moramo rešiti. Eden od teh je stanje v zdravstvu, da davkoplačevalski denar pride do tistih, ki te storitve izvajajo.

V zunanji politiki je moč Slovenije opešala: zdi se, kot da je Slovenija obkrožena s samimi sovražniki namesto sosedi. Če bo SDS vodila vlado, je končno napočil čas, da začnemo izkoriščati prednosti članstva v EU. Izziv je tudi migracijska kriza, ki je izziv za celotno EU in je največji in najtežji po mnenju Evropejcev. SDS zagovarja solidarnost, ne pa norosti. V času največjega migrantskega vala smo jasno povedali to, kar zdaj postaja praksa: da ljudem, ki poskušajo priti v Evropo po boljše življenje, je treba omogočiti boljše življenje doma. Od domačih izzivov na prvo mesto postavljamo blaginjo Slovencev. Jutri je ponedeljek in resno smo se pripravljeni pogovarjati na osnovi programa in o realnih stvareh.«

Že v začetku tedna bo Janšo kot zmagovalca volitev sprejel predsednik Borut Pahor, s katerim se bosta pogovorila o mandatarstvu. A kot kaže, bo sestavljanje vlade izjemno zahtevno. Preverimo mogoče kombinacije.
 

VIDEO: V živo smo prenašali dogajanje v volilnem središču na Gospodarskem razstavišču. Tu si lahko ogledate posnetek:

 

Vladna kombinatorika: brez zarečenega kruha ne bo šlo


Sestavljanje vlade bo za Janšo pomenilo skorajda misijo nemogoče. Da bi bil uspešen, potrebuje 46 poslancev. Brez težav k svojim 25 poslancem lahko prišteje le še Toninovih sedem. Po pomoč gre lahko k večnemu vladnemu ministru, naj si bo za 'kante' ali zunanjo politiko, Erjavcu s petimi poslanci, in vedno neugodnemu Jelinčiču s štirimi. Videli bomo, ali se zarečenega kruha največ poje. Skupaj ima na ta način Janša 41 poslancev. Torej še vedno premalo. Morda pa mu uspe prepričati še Alenko Bratušek (pet poslancev), ki ga utegne ponesti do magičnih 46 poslanskih mest, potrebnih za izvolitev za predsednika vlade. A predla mu bo trda: Bratuškova je, tako kot Erjavec, sodelovanje z Janšo že večkrat zavrnila.

Lažje bi seveda šlo z oblikovanjem desnosredinske vlade Janše (25), omehčanega Šarca (13) in Tonina (sedem), ki skupaj zberejo 45 glasov: enega bi morali iskati med levimi strankami. A kot kaže, Šarec na vsak način hoče vlado sestavljati z levimi strankami, zato je ta možnost le teoretična. 
 

Kaj pa levi blok, če Janši ne uspe in predsedniku vrne mandat za sestavo vlade?


Šarec (13) ima s Cerarjem (10), z Židanom (10), Bratuškovo (5) in Erjavcem (5) skupaj 43 poslancev. Torej spet premalo za levosredinsko vlado. Nujno bi bilo torej dvoje: ali pakt s Toninom (sedem), ki ni nikoli izključil sodelovanja v taki vladi (Šarec pa zanj tudi ne), ali pa sprejetje Meščeve (devet) radikalne levice v vlado, čemur bodo verjetno nasprotovali gospodarstvo ter zaposleni, ki jim uresničitev Meščevih predvolilnih obljub za dvig sociale prinaša nižje neto plače in višje davčne obremenitve.
Kaj pravijo naši politiki


Janez Janša (prvi komentar prek spleta): »Zmage so veličastnejše, ko jih dosežemo s skupnimi močmi. Veseli smo, da je naše sporočilo doseglo toliko ljudi in da smo za program, ki ga je pripravil strokovni svet SDS, prejeli tako široko podporo. In večje spoštovanje gre tistemu, ki obleče trenirko in na volišče gre, kot temu, ki si nadene kravato in ostane doma. Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga! Z zaupanjem vseh, ki ste nam danes zaupali svoj glas, smo močni. Zavedamo se, da je odgovornost vsake vlade najprej do njenih državljanov. Da prepozna in dela za njihove potrebe, da skrbi za njihovo varnost, da ščiti njihove pravice in brani njihove vrednote. Slovenska demokratska stranka bo vedno postavila Slovenijo na prvo mesto. Pot, ki je pred nami, je strma in polna ovir. Kot vse poti. Vendar je to pot, ki je najbolj skladna z značajem slovenskega naroda ter zavezo SDS do naroda in domovine. To pot smo izbrali, čeprav vemo, da bo težka in naporna, bo pa ravno zato iz nas potegnila najboljše, kar znamo in zmoremo.Če bo SDS vodila vlado, jo bomo vodili pravično in za dobro vseh državljank ter državljanov. Vsako odločitev bomo vedno pretehtali v luči tega, kaj bo prinesla temu narodu, predvsem pa generacijam, ki šele prihajajo. To je naša obljuba in zaveza. Bog živi Slovenijo.«

Ob Janši je bila ves čas lepa Urška. FOTO: Matej Družnik, Delo
Ob Janši je bila ves čas lepa Urška. FOTO: Matej Družnik, Delo


Marjan Šarec: »Zelo smo veseli rezultata. To je za nas velik uspeh. Čestitam zmagovalcu volitev. Če se bodo vsi držali tistega, kar so govorili pred volitvami, računam, da bomo mi sestavljali vlado. Mi prvi ne bomo klicali. Nas se ne da kupiti. Bomo pa počakali na klic in ponovili tisto, kar smo že povedali. Pustimo času čas in da relativni zmagovalec poskusi sestaviti vlado. Potem se da priložnost drugemu. Če jo bomo dobili, bomo sestavili sredinsko vlado, kakršno smo si zamislili.« Šarec je ponovno odločno zavrnil možnost sestave vlade z Janšo. Na vprašanje, kakšen bo povolilni ponedeljek, je odgovoril, da bo nekoliko mirnejši kot nedelja, v nadaljevanju pa pričakuje pestro politično dogajanje glede na veliko število strank, ki se jim je, kot kaže, uspelo uvrstiti v parlament. »Poletje bo dvakrat vroče,« je dodal.

Živahno na sedežu stranke Marjana Šarca. FOTO: Leon Vidic, Delo
Živahno na sedežu stranke Marjana Šarca. FOTO: Leon Vidic, Delo


Luka Mesec: »Levica je zaključila mandat s petimi poslanci, napovedali smo podvojitev, torej je cilj dosežen. Vsak od naših poslancev je odtehtal za tri in tudi zdaj bomo trikrat močnejši. Ne bomo se pogovarjali s SDS, nimamo skupnih točk z NSi. Pogovarjali se bomo s sredinskimi strankami o levi vladi. Pričakujte trda koalicijska pogajanja.«

Levica je veliko presenečenje volitev: podvojili so število poslancev. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Levica je veliko presenečenje volitev: podvojili so število poslancev. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo


Dejan Židan: »V štirih letih smo okrepili stranko, zavedanje o našem pomenu v družbi in tudi pozitiven odnos volivk in volivcev o nas. Vesel sem, da je tako, socialna demokracija je ponovno živa in pred nami so pomembne naloge, ki jih bomo uresničili.« Na vprašanje, ali pričakuje desno vlado, je Židan odvrnil, da si želi vlado, ki bo koristna za Slovenijo in nas bo umestila v prostor tistih držav, ki so napredne in gredo skupaj naprej. Sicer pa ni SD tista, ki bo sestavljala vlado, je spomnil na prepričljivo zmago, ki se nasmiha SDS, ob tem pa dodal, da so pripravljeni biti tako v opoziciji kot koaliciji, če jih povabi kakšna od levih strank. Klica s sedeža SDS Židan ne pričakuje, na vprašanje, ali vidi možnost za črno-rdečo koalicijo, pa je odvrnil, da se mu zdi mogoča kombinacija »SD in NSi, kaj drugega pa ne«.

Štab SD po volitvah. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Štab SD po volitvah. FOTO: Voranc Vogel, Delo


Miro Cerar: »SMC ostaja pomemben akter na političnem prizorišču. Svojo vlogo bomo odgovorno opravljali. Hvala vsem, ki ste nam dali svoj glas. Da zadeve malo prespimo, premislimo in se potem preudarno odzovemo na situacijo, kakršna bo,« je dejal in se zahvalil volivcem, ki so odšli na volišča zato, da »so odločali o naši skupni prihodnosti«. Stališče SMC do koalicijskih povezav so po Cerarjevih besedah zelo jasno povedali v kampanji. »Vsekakor bom danes predsedniku SDS Janezu Janši čestital za zmago, od toda naprej pa počakajmo, kdaj bodo prinesli prihodnji dnevi,«​ je napovedal Cerar.​ Milan Brglez dodaja: »Sem zadovoljen. Glede na vse, kar se je dogajalo v kampanji, je rezultat dober in daje osnovo za pozitivno vzdušje. Situacija se zdi veliko bolj kompleksna kot prej, zato si je treba vzeti čas za premislek in potem trezno razmišljati o tem, kaj je mogoče.« Evropska komisarka Violeta Bulc pa je v štabu SMC po objavi izidov vzporednih volitev, ki so SMC z 9,8 odstotka glasov umestili na tretje mesto, dejala, da so lahko izjemno zadovoljni. »V tem trenutku je težko dajati kakršne koli komentarje o koaliciji, pomembno je, da smo dosegli dovolj visok rezultat, da smo v pogajalski skupini,«​ je dejala.

Pričakovanje izidov parlamentarnih volitev v štabu SMC. Cerarja ni videti. FOTO: Jure Eržen, Delo
Pričakovanje izidov parlamentarnih volitev v štabu SMC. Cerarja ni videti. FOTO: Jure Eržen, Delo


Robert Ilc je namesto Mateja Tonina izpostavil, da vzporedne volitve niso končen rezultat in da bodo z oceno počakali na vse preštete glasove. »Glede na to, koliko strank je po vzporednih volitvah blizu parlamentarnega praga, bo tudi manjši odstotek prinesel bistveno več poslanskih mest.«

Lojze Peterle je iz Bruslja prišel podpret strankarske kolege. FOTO: Blaž Samec, Delo
Lojze Peterle je iz Bruslja prišel podpret strankarske kolege. FOTO: Blaž Samec, Delo


Karl Erjavec je veliki poraženec volitev. Paktiranje z Zoranom Jankovićem se mu očitno ni izplačalo: »Žalostno je, da nobena klasična leva stranka ni dobila več kot deset odstotkov in zato sem sledil pobudi, da oblikujemo levi blok. Prepričan sem, če bi prišlo do oblikovanja levega bloka, bi stranke levice dosegle boljši rezultat in tudi nasproti SDS bi bili prava utež. V politiki je tako, da doživljaš velike zmage, lahko pa tudi poraze.«

Karel Erjavec mrkega obraza med podporniki. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Karel Erjavec mrkega obraza med podporniki. FOTO: Tomi Lombar, Delo


Alenka Bratušek: »Preboj sem pričakovala. Ankete so ankete, edina prava anketa so volitve. Čestitke zmagovalcu. Jutri je nov dan in Slovenija bo dobila dobro vlado, ki jo bo peljala v lepšo prihodnost. Težko pa se vidim v vladi z nekom, ki na prvo mesto postavlja izključevanje in kršenje človekovih pravic. Zdravstvo, upokojenci, mladi ter Slovenija brez groženj in brez izključevanja so naš cilj in verjamem, da bo Slovenija dobila vlado, ki bo vse to lahko zelo dobro naredila.«

Alenka Bratušek ostaja v parlamentu: ankete pred volitvami so se zmotile. Marsikateri glas je odvzela Erjavčevim upokojencem. FOTO: Blaž Samec, Delo
Alenka Bratušek ostaja v parlamentu: ankete pred volitvami so se zmotile. Marsikateri glas je odvzela Erjavčevim upokojencem. FOTO: Blaž Samec, Delo


Zmago Jelinčič: »Ljudje so ugotovili, da manjkamo, da ni nikogar, ki bi pral možgane tako levim kot desnim, da so v miru lahko sedem let kradli in pravzaprav pokradli skoraj vse v Sloveniji. Ampak zadnjih šest milijard jim pa ne bomo dovolili ukrasti,« je dejal prvak SNS. Glede sodelovanja v koaliciji pa je dejal: »Počakajmo na jutri, pa na pojutrišnjem. Zdaj se bodo strasti najprej pomirile, potem bo šlo pa naprej.« Kot je dejal, je pripravljen iti v vlado, upa pa, da bo minister za kulturo.

Jelinčiča ni pred kamerami. Javnosti sporoča, da si bo vzel čas, vlomilci pa naj se mu raje ognejo v velikem loku. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Jelinčiča ni pred kamerami. Javnosti sporoča, da si bo vzel čas, vlomilci pa naj se mu raje ognejo v velikem loku. FOTO: Voranc Vogel, Delo


Odzval se je tudi predsednik Borut Pahor: »Moja želja je, da bi bil glas ljudi tako jasen, da bi bilo hitro jasno, ali je mogoče razbrati koalicije. Želim si, da bi poletje izkoristili za to, da Slovenija oblikuje uspešno vlado, da ta jeseni poprime za naloge, ki jih je veliko.«
 

Izidi prinesli že dva odstopa


Matej Tonin je organom stranke NSi že ponudil svoj odstop, ker na volitvah niso dosegli desetih odstotkov, ki jih je napovedoval v kampanji. Ali ga bodo sprejeli, je še vprašanje. 

Še preden so prešteli vse oddane glasovnice na predčasnih parlamentarnih volitvah, je odstopil tudi predsednik SLS Marko Zidanšek. Kot je pojasnil, mu SLS ni uspelo pripeljati v državni zbor, kar si je zastavil kot cilj ob prevzemu vodstva stranke pred tremi leti in pol.
 

Kup kršitev volilnega molka


Dežurna služba MNZ je od začetka volilnega molka, ki se je začel v soboto opolnoči, in do zaključka danes ob 19. uri, prejela 177 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Inšpektorat za notranje zadeve na podlagi prejetih obvestil obravnava 66 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije