NIJZ

VIDEO: Z nevarnim virusom se je okužil v Sloveniji

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so povedali, da so pojav virusa pričakovali.
Fotografija: Komarji so prenašalci virusa Zahodnega Nila. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Komarji so prenašalci virusa Zahodnega Nila. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – V Sloveniji se je pojavil prvi primer okužbe z virusom Zahodnega Nila. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so povedali, da so pojav virusa pričakovali. »Bolnik je bil zdravljen v bolnišnici in odpuščen v domačo oskrbo. Prvi in pravzaprav tudi edini primer tega virusa je bil pravzaprav pričakovan, saj je letošnja sezona v tem pogledu zelo intenzivna, vsaj po podatkih iz naših sosednjih in drugih evropskih držav,« je povedala Maja Sočan z NIJZ.

Po podatkih, zbranih do 30. avgusta, je namreč v državah EU zbolelo več kot 700 ljudi. Najintenzivnejši čas širjenja virusa je konec avgusta, začetek septembra, potem pa pričakujejo zmanjšanje števila primerov. »Že prej smo nekatere posameznike testirali, ki so kazali znake okužbe, vendar so bili doslej vis primeri negativni,« je povedala Sočanova.

Prvi, ki se je okužil v Sloveniji

Sicer pa to ni prvi primer virusa Zahodnega Nila v Sloveniji. En primer so zabeležili leta 2013, še enega pa v letu 2017, a so takrat ugotovili, da se obolela oseba ni okužila v Sloveniji, ampak v Grčiji. »Tako da lahko govorimo šele o drugem našem primeru, ki se je okužil znotraj države,« je dodala. 
Posameznik se je najverjetneje okužil na območju osrednjeslovenske regije, vsaj glede na podatke, ki jih je dal o svojem bivanju in gibanju v času okužbe.

Smrtni primeri redki

Večina oseb, ki se ob piku komarja okuži z virusom Zahodnega Nila, ne zboli. Samo približno petina okuženih zboli za vročinsko boleznijo, podobno gripi, ki izzveni brez posledic. Prizadetost osrednjega živčnega sistema, ki se izrazi kot meningoencefalitis (vnetje možganskih ovojnic in možganovine) ima manj kot en odstotek okuženih. Večina bolnikov s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema je starejših od 65 let in kronično bolnih, pojasnjujejo na NIJZ in še dodajajo, da so smrtni primeri izjemno redki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije