INCIDENT V DRŽAVNEM ZBORU

VIDEO: Poslancu počil film, podpredsednik pozval varnostno službo, naj ga odstranijo

Podpredsednik državnega zbora in poslanec SDS Jože Tanko je zahteval odstranitev Janija Möderndorferja.
Fotografija: Poslanec SMC je vztrajal pri svojem. FOTO: RTVS
Odpri galerijo
Poslanec SMC je vztrajal pri svojem. FOTO: RTVS

LJUBLJANA – Na današnji izredni seji državnega zbora, na kateri obravnavajo predlog priporočila v zvezi z globalnim dogovorom o migracijah, je počilo. Poslanec SMC Jani Möderndorfer se je spraševal, »od kod vse to sovraštvo poslancev do ljudi«. Poslancem opozicije je očital, da lažejo o vsebini sporazuma ZN o migracijah, češ da ta izenačuje zakonite in nezakonite migrante in da bo Slovenija ob pridružitvi k sporazumu izgubila suverenost pri migracijski politiki. 

Užalil Janeza Janšo?

»Nespodobno je lagati, še posebej, če ste predstavnik ljudstva,« je poslanec SMC očital opozicijskim poslancem. »Gospod Grims, gospod princ teme, in vsi ostali, res je, ni osnove, ker sploh ne vem, o čem odločamo tukaj,« je naslovil poslanca in vodjo SDS. Predlagatelji seje so namreč dejali, da pri omenjeni tematiki ni osnove za odločanje. 


»Oprostite, vi ste prej v svojem postopkovnem predlogu zahtevali, da se ne govori o nikomur zaničujoče. In prosim, da to, kar ste zahtevali od drugih, upoštevate in da se tistim, ki ste jih tako zaničujoče poimenovali, tudi opravičite. Če ne, vam bom odvzel besedo,« ga je opozoril podpredsednik državnega zbora Jože Tanko.


Poslanec SMC je ob tem zahteval, da mu podpredsednik razloži, kaj je povedal zaničujočega. »Da bomo vedeli za drugič.« Tanko mu je pojasnil, da je bila sporna besedna zveza »princ teme«. »Res? Kdo pa je tukaj princ teme? Jaz ne vem, koga vi mislite,« se je branil poslanec.

Daljša prekinitev seje

Ker je želel Möderndorfer nadaljevati razpravo, mu je Tanko izrekel opomin. »Hvala, še enega pričakujem,« mu je na kratko odgovoril. V tem trenutku mu je poslanec SDS izrekel še drugi opomin. »In kaj zdaj?« ga je vprašal poslanec SMC. Tanko mu je odgovoril, da mu bo zdaj odvzel besedo. »Če boste motili sejo, vas bom odstranil,« mu je še zagrozil.

Ker je Möderndorfer nadaljeval govorjenje, je Tanko pozval (varnostno, op. p.) službo, naj ga odstranijo s seje. Ker se poslanec na to ni odzval, je podpredsednik prekinil sejo in sklical sestanek vodij poslanskih skupin. Seja je bila nato za dlje časa prekinjena.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije