STATISTIKA

Veste, koliko naselij je v Sloveniji, kjer živi samo en človek?

Najgosteje naseljen je Piran. Če bi hoteli tako na gosto naseliti celotno Slovenijo, bi potrebovali več kot 110 milijonov prebivalcev.
Fotografija: Zapuščena hiša v Kočevskem rogu. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Zapuščena hiša v Kočevskem rogu. FOTO: Shutterstock

Statistični urad Slovenije je v začetku letošnjega leta preštel, v koliko krajih po Sloveniji živi samo en človek. Trend preseljevanja s podeželja v mesta se v Sloveniji še ni ustavil, zato se prenekateri kraj na odročnih koncih naše države sooča z drastičnim manjšanjem tam živečih ljudi. 

Kot so ugotovili, pa je krajev, kjer živi samo ena oseba, v Sloveniji petnajst. Naselja s samo enim prebivalcem so: Viševca, Družina, Lašče, Bane, Finkovo, Polzelo, Gradišče pri Štjaku, Gorenji Potok, Podjetniško naselje Kočevje, Hrib pri Kropivniku, Bistrica, Kot ob Kolpi, Lipovec pri Kostelu, Rake, Srednji Potok.

Naselij brez prebivalcev je bilo januarja lani 61. Skoraj polovica naselij je imela manj kot 100 prebivalcev. Najgosteje naseljeno mestno naselje je bil Piran v istoimenski občini, kjer je na enem kvadratnem kilometru površine živelo povprečno nekaj več kot 5.400 prebivalcev. Če bi hoteli tako na gosto naseliti celotno Slovenijo, bi potrebovali več kot 110 milijonov prebivalcev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije