TAKO LAHKO ZNIŽATE STROŠKE

Veste, kako ukrepati, da stroški ogrevanja ne bodo poleteli v nebo?

Če boste upoštevali priporočila ZPS, bi se lahko to poznalo na računu.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec

Zima je za vogalom in mnoge že pošteno skrbi, kako bodo finančno zmogli in preživeli letošnjo kurilno sezono. Znani slovenski trgovec trenutno prodaja kubik bukovih drv za 194 evrov. Podatki na spletni strani gozd-les, kjer so zabeležili cene v zadnjih dveh letih kažejo, da se je v primerjavi z lanskim letom kubik podražil kar za trikrat.

Drva, ki so pred trgovino padla v oči našemu bralcu. FOTO: Darko, bralec poročevalec
Drva, ki so pred trgovino padla v oči našemu bralcu. FOTO: Darko, bralec poročevalec

Kljub pošastnemu dvigu cen pa je po podatkih ZPS ogrevanje s sekanci in drvmi še vedno najcenejše. Najdražje je tako kot tudi vsa prejšnja leta ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom.

Ker gredo cene v nebo in mnogi gledajo na vsak cent, je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) za slovenske potrošnike pripravila nekaj nasvetov in izdala nekaj priporočil, ki bi lahko zelo vplivala na končni znesek na računu. Pojasnili so nam, da lahko stroške ogrevanja z nekaterimi dejavniki dolgoročno zmanjšamo. Izpostavili so izvedbo ukrepov za povečanje energijske učinkovitosti, kot so toplotna izolacija fasade, strehe, zamenjava oken, zamenjava stare ogrevalne naprave z majhnim izkoristkom s sodobnejšo, ki ima boljši izkoristek. »Vsi ti ukrepi so za marsikoga prevelik finančni zalogaj, predvsem pa je zdaj, ko se je kurilna sezona že začela, za izvedbo že malo (pre)pozno.«

Nekaj še vseeno lahko naredite

Za zgoraj omenjene ukrepe ste verjetno že prepozni, vseeno pa lahko naredite veliko s tem, da poskrbite za redni letni pregled in/ali servis ogrevalnih naprav. Redno vzdrževanje namreč podaljša življenjsko dobo naprave in ohranja njeno učinkovitost.

Ključno je, da odzračimo radiatorje, saj lahko zrak v sistemu poveča stroške ogrevanja tudi za 15 odstotkov. Priporočajo tudi zamenjavo navadnih ventilov s termostatskimi. Na tak način lahko prihranimo do 15 odstotkov energije. Ključnega pomena pa je sprememba/prilagoditev bivalnih navad, ne da bi pri tem bistveno poslabšali kakovost bivanja. Priporočajo, da oblečete kakšen kos oblačila več.

ZPS ugotavlja še, da lahko, če temperaturo ogrevanja znižate s 24 na 23 stopinj Celzija, prihranite do šest odstotkov električne energije. »Če jo znižate z 20 na 19, je lahko prihranek tudi do 7,5-odstoten. Enako velja za zemeljski plin.« Svetujejo, da temperaturo prilagodite prostoru. »V bivalnih prostorih pozimi zadostuje od 20 do 22 stopinj Celzija, v otroški sobi in kopalnici kakšna stopinja več. Pri tem upoštevajte, da vsaka dodatna stopinja pomeni povečanje porabe toplotne energije za šest do osem odstotkov. V primeru 60 m2 stanovanja to pomeni 156 kWh (208 kWh) večjo porabo zemeljskega plina na mesec oz. 75 evrov (99 evrov) na kurilno sezono. (Cena zemeljskega plina za gospodinjstva z vsemi davki: 0,08 €/kWh (Surs, 2. četrtletje 2022).«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije