TRDOSRČNO PREKINJENA MAŠA

Verniki po nedeljski maši besni: to je odgovor RTV

Bralec Drago se je pritožil, ker so prekinili mašo.
Fotografija: Verniki niso videli pomembnega konca. FOTO: Chiccododifc, Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Verniki niso videli pomembnega konca. FOTO: Chiccododifc, Getty Images/istockphoto

Nedelja je dan, ko se mnogi slovenski kristjani odpravijo k maši. Tisti, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo fizično k maši, pa jo spremljajo na 1. programu TV Slovenija. Na sporedu je ob 10. uri, trajala pa naj bi eno uro.

V začetku meseca, ko so predvajali mašo iz cerkve sv. Križ v Rakitni, pa so bili mnogi gledalci pošteno razburjeni. Bralec Drago je napisal pismo, ki so ga objavili naši kolegi na spletni strani Dela, v katerem se huduje, da so ertevjevci trdosrčno zaključili prenos maše, četudi ta še ni bila zares končana. 

»Prikrajšali so nas najprej za zaključne stihe Zahvalne pesmi, s katero se kristjani zahvaljujemo Bogu za letino, nato pa še za pomemben del maše, pravzaprav za enega njenih vrhuncev – za blagoslov, ki smo si ga zaslužili s sodelovanjem pri evharistiji, pa ne le pri njej! Četudi le preko TV-prenosa. In prikrajšali so nas še za pomenljiv zaključni duhovnikov pozdrav, ki nas vernike napotuje na mir: mir v naših dušah, mir v našem pisanem vsakdanu in okolju, na mir med ljudmi! Pojdite in živite v miru.«

V pismu je zapisal še, da so se namesto lepega pozdrava na zaslonu zaiskrile reklame. Čudi se, da se na javni televiziji ne zavedajo, da na dolžino maše vplivajo različni dejavniki in da se lahko zgodi, da nekaterim nekaj časa ostane, drugim pa ga zmanjka in da se temu na RTV ne prilagodijo. Spomnil je še, da so ukinili predstavitev župnij pred predvajanjem maše, in vprašal, zakaj so se odrekli temu.

Kako odgovarjajo na RTV?

Ker je bilo pismo bralca med zelo odmevnimi in najbolj branimi smo se z vprašanji obrnili na RTV in jih vprašali, ali se je kdo izmed gledalcev pritožil in ali nameravajo uvesti kakšne spremembe.

»Že več kot desetletje TV Slovenija ne pripravlja kratkih predstavitev kraja in župnij pred prenosom bogoslužja. Se pa ekipa TV Slovenije pred prenosom dogovori o tehničnih in vsebinskih podrobnostih. Termin prenosa bogoslužij v sporedu je natančno določen, saj bi z nepredvidenim podaljševanjem prenosov bogoslužij gledalce drugih oddaj prikrajšali za vsebine, ki jih zanimajo. V primeru izrednih slovesnosti ali napovedanega daljšega trajanja bogoslužja, pa seveda načrtujemo daljši neposredni prenos,« so zapisali. 

Pojasnili so še, da imajo prenosi bogoslužij imajo stalen in reden krog gledalcev, kar potrjujejo raziskave gledanosti. Od gledalcev redno prejemamo odzive, spodbude, zahvale in tudi predloge za izboljšanje vsebine.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije