MINULI MANDAT

Vas zanima, na kaj so najbolj ponosni naši evroposlanci? Zastavili smo jim tri vprašanja

Zastavili smo jim tri preprosta vprašanja. Nekateri so se pošteno razpisali, drugi pa so bili kratki in jedrnati.
Fotografija: Devetega junija pa ne bomo odločali le o tem, kdo nas bo zastopal v Evropskem parlamentu, temveč tudi o referendumih. FOTO: Vincent Kessler Reuters Pictures
Odpri galerijo
Devetega junija pa ne bomo odločali le o tem, kdo nas bo zastopal v Evropskem parlamentu, temveč tudi o referendumih. FOTO: Vincent Kessler Reuters Pictures

Kampanja za evropske volitve je že v polnem teku in vseh osem aktualnih evropskih poslancev ponovno kandidira za nov mandat, zato smo jim zastavili tri preprosta vprašanja.

Prosili smo jih, naj naštejejo svoje tri največje dosežke minulega mandata. Vprašali, na katerega so najbolj ponosni in kateri je po njihovem mnenju najbolj vplival na kakovost življenja Slovenk in Slovencev. Kaj so odgovorili? Preberite spodaj. Njihove odgovore objavljamo v takšnem vrstnem redu, kot so odgovorili.

image_alt
Evropske volitve: to je vseh 98 imen kandidatov, ki jih morate poznati

Matjaž Nemec

Naštejte tri največje dosežke vašega mandata.

Iztekajoči se evropski mandat so dodobra pretresle krize, ki so institucije EU spodbudile k sprejemanju pomembnih, mestoma zgodovinskih odločitev. Izpostavil bi nedavno sprejet in dolgo pričakovan migracijski pakt Evropske unije, pri katerem sem kot eden izmed devetih pogajalcev vodil pogajanja za kvalifikacijsko uredbo (uredbo o pogojih za pridobitev mednarodne zaščite). Evropa tako dobiva prenovljen azilni sistem za odpravo krča, ki je osem let hromil delovanje EU institucij ter močno polariziral evropsko politiko in javnost, ob odsotnosti učinkovite migracijske politike pa se je na tnalu znašel tudi schengen.

Omenil bi tudi svoje poročilo o digitalizaciji evropskih vizumov, s katerim smo odpravili vse »papirnate korake« vizumskega postopka ter uvedli e-vizume za bolj enostaven in cenejši postopek za prosilce. Unija s tem zmanjšuje razkorak s preostalim svetom. Kot tretji dosežek pa bi izpostavil svoje aktivno prizadevanje pri ohranjanju schengenskega prostora in njegovi širitvi.

Kot eden izmed pogajalcev političnih skupin sem na eni strani sodeloval pri oceni pripravljenosti Hrvaške za vstop v schengen, kot vodilni evropski poslanec pa sem bdel tudi nad postopkom sprejemanja odprave vizumov za kosovske Srbe, ki so bili še zadnja kategorija državljanov na Zahodnem Balkanu, ki so za potovanje v EU potrebovali vizum.

image_alt
To je najmlajša slovenska kandidatka za evropske volitve: stara je 24 let

Na katerega ste osebno najbolj ponosni?

Sam smatram schengen kot eno najbolj otipljivih prednosti Evropske unije za njene državljanke in državljane, zato sem kot evropski poslanec vseskozi aktivno deloval in se pogajal za njegovo nemoteno delovanje in širitev, ter izpodbijal argumentacijo za podaljševanje nezakonitih nadzorov, ne nazadnje tudi na mejnem prehodu z Avstrijo.

Kateri je po vašem mnenju najbolj vplival na kakovost življenja Slovenk in Slovencev?

V navezavi z zgornjim odgovorom bi izpostavil vstop Hrvaške v schengensko območje v začetku lanskega leta kot enega tistih dosežkov, ki je neposredno vplival na življenje Slovenk in Slovencev. S tem smo olajšali prehajanje meje za naše državljane in tuje potnike, zlasti v poletnih mesecih. Prav tako pa je odprava nadzorov na meji s Hrvaško življenje olajšala obmejnim prebivalcem.

Romana Tomc

Ponosna sem na vse, kar sem naredila v preteklem mandatu. Predvsem mi veliko pomeni zaupanje politične skupine Evropske ljudske stranke, kjer sem vodja slovenske delegacije in imam v okviru tega velik vpliv na odločanje o temah v povezavi s Slovenijo in o temah, s katerimi se posebej ukvarjam, to je z demografijo, zaposlovanjem in socialo. Eden pomembnih uspehov mojega dela je povezan s peticijo o obsodbi komunističnih zločinov v Sloveniji, ki mi jo je uspelo uvrstiti na dnevni red in o kateri je razpravljal pristojni odbora. Gre za peticijo, ki je imela v lanskem letu v Evropskem parlamentu največjo podporo ljudi. Brez izkušenj, znanja in dobih povezav razprava o komunističnih zločinih na pristojnem odboru Evropskega parlamenta ne bi bila mogoča. 

Sem podpredsednica Odbora za zaposlovanje in socialo, v okviru katerega skrbim za dodelitev sredstev Sklada EU za prilagoditev globalizaciji in sopredsedujoča medparlamentarni skupini za demografijo. Sem tudi stalna poročevalka za razrešnice proračunov agencij, ki delujejo pod okriljem odbora EMPL. V tem mandatu sem prejela posebno nagrado za delo na področju sociale, ki jo vsako leto prejme za posamezno področje le en poslanec. Posebej bi izpostavila svoj prispevek k temu, da so po več letih diskriminiranja slovenskih otrok, katerih starši delajo v Avstriji, prejele pravične otroške dodatke, skupaj s povračilom za nazaj. 

Moj vpliv je bil odločilen pri imenovanju nekaterih predstavnikov v upravnih odborih evropskih agencij in institucij, ki spadajo na področje zaposlovanja in financ. Veliko svojega dela sem posvetila tudi področju vladavine prava in svobode medijev, kjer sem opozarjala na nepravilnosti, ki se dogajajo v Sloveniji. 

Glede na to, da je bilo v času tega mandata aktualno tudi predsedovanje Slovenije EU, je bila pomembna tudi moja vloga pri usklajevanju različnih stališč med predsedstvom in evropskimi poslanci."

Milan Brglez

Tri največji dosežki mandata: 1. oskrba, 2. minimalne plače in platformno delo na Odboru za zaposlovanje, 3. paket zakonodaje za socialno pravičen zeleni prehod in zaščita voda na Odboru za okolje in javno zdravje.

Glede pozitivnega vpliva na življenje Slovenk in Slovencev prvi že vpliva, drugi bo vplival tretji in ima potencial, da nam pomaga reševati socialno državo

Najbolj ponosen sem na vse, če pa moram izbrati pa bi prvega, ki bo določal tudi našo domačo dolgotrajno nego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije