383 OKUŽENI

V ŽIVO: Namesto na občine omejitev gibanja na pokrajine? (VIDEO)

Najnovejše novice iz sveta in Slovenije, ki so povezane z novim koronavirusom.
Fotografija: Večina sledi navodilom, najdejo pa se tudi izjeme. FOTO: Blaz Samec
Odpri galerijo
Večina sledi navodilom, najdejo pa se tudi izjeme. FOTO: Blaz Samec

Število okuženih s koronavirusom se je ponovno zvišalo. Prihajajo še ostrejši ukrepi kot priprava na vrhunec epidemije. S Primorskega poročajo, da se večje skupine zadržujejo na bencinskih servisih kljub večkratnemu posredovanju policije.
 
20.03 Notranji minister Aleš Hojs, ki je včeraj omenil možnost omejitve gibanja na občino bivanja, je v oddaji 24ur pojasnil, da to ne bo potrebno, če se bomo vsi držali navodil. Prav tako je priznal, da bi bilo kaj takega težko izvesti, da pa bi morda lahko omejili gibanje na pokrajine.

19.07 V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je okužba s koronavirusom potrjena pri 14 oskrbovancih in štirih zaposlenih. Še pet stanovalcev ima povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi, je sporočila direktorica doma. Število okuženih oskrbovancev se je tako od petka povzpelo za sedem, med zaposlenimi ni novih okužb. Ker so se pri zaposlenih zaradi izrednih fizičnih in psihičnih obremenitev že pojavili znaki utrujenosti, je domu na pomoč priskočila ekipa zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice s svojo opremo. Vzpostavili so tudi sodelovanje z zdravnikom infektologom, ki bo dnevno spremljal oskrbovance. Odzvali so se že tudi drugi zdravstveni zavodi, ki bodo s kadrovskimi in drugimi viri pomagali pri oskrbi starejših v šmarskem domu, v katerem skupno imajo 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot 100 zaposlenih. Na pomoč jim je priskočil tudi prostovoljec iz Kranja.

Šmarsko občino, eno od žarišč okužbe s koronavirusom, je popoldne obiskal premier Janez Janša ter se srečal z županom Matijo Čakšem ter s člani občinskega štaba civilne zaščite. Kot je dejal, je prišel, da se z razmerami seznani iz prve roke. Janša je zatrdil, da ga za Šmarčane ne skrbi, ker se bodo znali organizirati. Prosil pa je, da šmarska občina svoje izkušnje v soočanju s koronavirusom deli z vso Slovenijo.



18.55 Na Netflixu je med najbolj gledanimi filmi v Sloveniji film Pandemic.

18.00 iz Italije prihaja grozljiva novica: 793 smrtnih žrtev koronavirusa v enem dnevu, skupno 4.825.

17.33
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec v izjavi za medije o izobraževalnem procesu, ki v času epidemije koronavirusa poteka na daljavo: »Hvala še enkrat za vse, zato da skrbite, da podpirate, da skrbite v teh časih, ki si jih nismo izbrali sami, da učenje poteka kot mora.« Dodala je, da se je 380 osnovnih šol od 455 vključilo v izobraževanje na daljavo, da je v ta proces stopilo prek 14.000 učiteljev in učiteljic. V srednjih šolah pa se je prek 4.000 učiteljev/učiteljic izobraževalo okoli 40 tisoč mladostnikov. 
Kaj z učenci ki nimajo dovolj računalnikov in dostopa do interneta?
Obljubljena je donacija 40 tisoč evrov Abanke in NKBM, da bo ministrstvo lahko kupilo dodatno opremo za otroke iz najbolj šibkega socialnega razreda, ki bodo tako lahko nadaljevali učni proces. Gre za okoli 700 učenk in učencev.



17.18 Bolnike s sumom okužbe na novi koronavirus še vedno obravnavajo na 16 obstoječih vstopnih točkah. Te so prioritetne, saj tako najbolj optimalno in racionalno ravnajo z zaščitno opremo, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Po potrebi in glede na stanje na terenu pa se v obravnavno lahko vključi dodatnih 14 točk, ki so že pripravljene.

17.02 V 13 občinah severne Primorske ni novih potrjenih primerov okužb s koronavirusom. Skupno število potrjenih tako ostaja pet, so sporočili iz štaba CZ za severno Primorsko, kjer dodajajo, da vsi še vedno ne spoštujejo vseh odred in prepovedi. Iz občine Kanal poročajo še naprej o problematiki druženje večjih skupin pri bencinskih servisih, in to kljub že večkratnemu posredovanju policije. V več krajih so pred odprtimi trgovinami redarji. Na za dvolastnike odprtih mejnih prehodih v Brdih (Ceglo, Hum) prihaja tudi do zlorab in prehodov meje drugih, tako z ene strani kot druge. Odgovorni pri CZ pa še naprej opozarjajo na pomanjkanje zaščitne opreme v zdravstvenih ustanovah, saj so v občini kar trije domovi za starejše, psihiatrična bolnišnica in zdravstveni dom.

16.58 Občina Šmarje pri Jelšah poziva prostovoljce, da priskočijo na pomoč. Prostovoljcu iz Kranja, ki pomaga v domu za ostarele, pa se zahvaljujejo: »Kapo dol prostovoljcu iz Kranja!«

16.44 Danes do 14. ure je za zaščitno opremo zaprosilo 280 zdravstvenih subjektov, od tega jo je 70 že prevzelo, za ostale je oprema pripravljena na prevzem.

15.53 Nekateri kupci so se brezobzirno prerivali v trgovine, odrivali zaposlene, jim grozili, bili pa so tudi primeri fizičnega nasilja, so sporočili iz Mercatorja, kjer so ogorčeni nad vedenjem nekaterih kupcev.

15.28 V Mestni občini Celje so zaradi omejenega gibanja ob epidemiji novega koronavirusa sklenili, da bodo zdravstveni delavci začasno nameščeni v hostelu Celjskega mladinskega centra. Ob tem občane pozivajo, naj se zanesejo na pomoč prostovoljcev pri nujnih opravkih, a hkrati opozarjajo, naj ne nasedajo prevarantom, ki sami ponujajo pomoč.

14.05 Nijz je objavil najnovejše podatke o številu testiranih in okuženih v Sloveniji.

V Sloveniji je 383 potrjenih okužb s sars-cov-2, kar je 42 več kot v petek. Opravljenih je bilo 12.162 testiranj. 55 ljudi je hospitaliziranih, devet jih je na intenzivni negi.

13.20 Iz britanske prestolnice London je danes popoldne poletelo letalo, ki ga je najela slovenska vlada, na katerem se bo v Slovenijo danes ob 14.45 vrnilo 50 Slovencev. Zjutraj je s tem letalom v London odpotovalo 14 Britancev.



V nedeljo, 22. marca, ob 15.20 bo na voljo izredni let Pariz–Ljubljana, ki ga bo izvedla letalska družba Air France.

Potem ko so v četrtek prek Prage s Kanarskih otokov vrnili v Slovenijo skupino 14 slovenskih državljanov, so jih nato v petek prek Varšave vrnili še 12. V petek pa so z avtobusom iz Beograda prepeljali 16 slovenskih državljanov. V tujini naj bi bilo še okoli 1.100 Slovencev, skoraj polovica v državah EU.





13.10 
Ministrstvo za zdravje je do petka izdalo 180 odločb o karanteni. V zadnjem tednu so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejeli še približno sto predlogov za odreditev karantene, ki še čakajo na izdajo odločb.

Karanteno z odločbo odredi minister za zdravje, in sicer zdravi osebi, ki je bila v tesnem stiku z okuženimi. To so družinski člani, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, ali druge osebe po presoji epidemiologa. Obravnavajo se kot visoko rizične osebe.

12.20 Na twitterju se je oglasil tudi predsednik vlade, ki je sporočil, da je vlada oblikovala posebno skupino, ki jo bo vodil Matej Lahovnik. Napovedal je, da bo ta skupina v pomoč ministrstvom pri usklajevanju prvega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije.

Omenil je tudi ukrepe, ki jih nameravajo v okviru tega sprejeti. Eden, ki najbolj izstopa, je ta, da se bodo za čas epidemije vse funkcionarske plače na državni ravni znižale za 30 odstotkov. 

11.14 Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je povedal, da so vsi ukrepi, ki jih sprejemajo, namenjeni enemu samemu cilju, in sicer zajezitvi širjenja koronavirusa. »Marsikateri že sprejet ukrep posega v življenje in delo ljudi,« je dejal uvodoma in nadaljeval, da se bodo ukrepi sprostili takrat, ko bo virus omejen ali pa bo dovolj opreme, da bi sprostili potniški promet. »Brez zaščitnih mask tak promet ni mogoč, saj bi se virus širil naprej.«

Pojasnil je še, da je vlada sprejela včeraj odlok, da se za 27 odstotkov zniža ceno elektrike. Za 850.000 gospodinjstev bo od marca do vključno meseca maja strošek električne energije nižji.

11.00 Ob 11. uri sta pred kamero stopila Jelko Kacin in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. »Hvala, da nam pomagate uresničiti ukrepe,« je dejal v začetku in nadaljeval s pojasnjevanjem besed notranjega ministra Hojsa, ki je napovedal, da se bodo ukrepi v prihodnjih dneh morda še zaostrili. »Napovedi notranjega ministra, da bomo omejeni le na lastno občino, so dobronamerne in se pripravljajo za čas, ko bo prišlo do hitrega širjenja virusa,« pravi in dodaja, da delajo vse, da bo ta ukrep čim bolj življenjski.



»Prosim, ne okupirajte turističnih središč. Ta vikend je namenjen vam. Naj bo današnji dan nedelja, nedelja, ki je namenjena vam. Takih nedelj, ko ne bomo imeli kam iti, bo še veliko. Na obali se župani sprašujejo, kaj pomeni, če ljudje iz osrednjega dela prihajajo na obalo. Bodimo disciplinirani in odgovorni do samega sebe. Predvsem pa do ljudi, ki živijo na obali in v drugih turističnih središčih.«


»Naj bo ta vikend miren, ne želimo vas vznemirjati. Uživajte, dokler lahko,« je še zaključil.



10.12 Zaradi neupoštevanja priporočil in omejitve gibanja pa se je občina Medvode odločila za drastičen ukrep. Občina Medvode je do preklica vzpostavila popolne zapore nekaterih lokalnih cest in javnih poti. »Omejitev in prepoved prometa s popolno zaporo cest se izvede zaradi preprečevanja širjenja epidemije koronavirusa. V zadnjih dneh smo opazili gibanje velikega števila oseb na najbolj priljubljenih turističnih točkah v naši občini, v Zbiljah, Smledniku in na območju Polhograjskih dolomitov.« Na naslednjih cestah bo mogoč le še lokalni promet. Morebitni kršitelji bodo kaznovani.

Popolna zapora so vzpostavili na naslednjih cestah: 
LC 251081 (Sora–Osolnik–Hrastnica)
JP 751401 (Zbilje 43–jezero)
LC 251091 (Sora–Topol)
JP 751403 (Zbilje 47a–križišče pri jezeru)
JP 751252 (Smlednik 9–Stari grad)
LC 251101 (Preska–Tehovec–Suše)

8.50 Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik bo po vladnem odloku do preklica zaprt, zaprt bo tudi urgentni oddelek. V zdravstvenem domu so ugotovili, da je bil eden od zaposlenih pozitiven na okužbo z novim koronavirusom, so sporočili iz Občine Kamnik.

Paciente, ki bodo potrebovali pregled, prosijo, da se obrnejo na Zdravstveni dom Domžale.

V kamniškem zdravstvenem domu bodo po novem bodo obratovale le administrativne ambulante, kjer bodo lahko ljudje naročali zdravila, bolniške liste, napotnice za kontrolne preglede. Osebje bo dosegljivo med tednom po ustaljenem urniku, in sicer po telefonu ali prek spletne strani.


 
8.22 V Južni Koreji so danes poročali o porastu števila okuženih z novim koronavirusom. Potrdili so 147 novih primerov okužb, potem ko jih je bilo v petek 87. Skupno so doslej potrdili 8.800 okužb. Umrlo je še osem ljudi, skupno 102, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

7.58 Na Kitajskem že tretji dan zapored niso zabeležili domačega prenosa okužbe z novim koronavirusom, so pa znova potrdili 41 uvoženih, največ do zdaj. Umrlo je sedem ljudi v provinci Hubej. Kot je danes sporočila kitajska nacionalna zdravstvena komisija, so doslej potrdili 269 uvoženih okužb pri ljudeh, ki so se vrnili iz tujine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih komisije se je doslej z novim koronavirusom okužilo 81.008 ljudi na Kitajskem, od katerih jih je okrevalo 71.740, umrlo pa jih je 3255.
 
7.41 Pandemija koronavirusa je v petek prišla tudi v Belo hišo, saj so okužbo ugotovili pri neimenovanem sodelavcu podpredsednika ZDA Mika Pencea. Podpredsednikova tiskovna predstavnica je zatrdila, da nista ne Pence ne predsednik ZDA Donald Trump imela bližnjega stika z okuženim posameznikom.

0.00 V veljavo je vstopila uredba, ki zahteva posebno izvozno dovoljenje za izvoz zaščitne opreme, sicer pomembne v boju proti novemu koronavirusu, iz EU. O dovoljenju bo odločalo gospodarsko ministrstvo ob upoštevanju mnenj zunanjega, zdravstvenega in obrambnega ministrstva. Evropska uredba se nanaša na varovalna očala in ščitnike, zaščito za obraz, opremo za zaščito nosu in ust, zaščitna oblačila ter rokavice.

0.00 V veljavo je stopil odlok, s katerim je vlada omejila delovni čas živilskih prodajaln. S tem so ugodili zahtevam sindikalnih delavcev trgovin, ki so grozili s stavko, če bi trgovine morale ostati odprte do 20. ure. Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetijah, je z njim določila obratovalni čas od vsaj 8. ure do najmanj do 18.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije