UKREPI

Janša na pomoč poklical bivšega ministra, rezali bodo funkcionarske plače

Strokovno skupino za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa PKP1 bo vodil Matej Lahovnik, je prek twitterja sporočil predsednik vlade Janez Janša.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: posnetek zaslona

Vlada je oblikovala strokovno skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa PKP1, ki jo bo vodil Matej Lahovnik, je prek twitterja sporočil predsednik vlade Janez Janša.

Skupina pod vodstvom nekdanjega ministra za gospodarstvo Lahovnika se bo prioritetno ukvarjala s hitro finančno pomočjo prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Eden izmed ukrepov je tudi znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov za čas trajanja epidemije. 






Smernice za oblikovanje pripravo paketa bodo obravnavali na seji v ponedeljek, zakonski predlog za sprejem v državnem zboru pa naj bi bil pripravljen do petka.
 
Preberite tudi:

Plače bodo znižali sebi, Pahorju, županom, poslancem in tudi sodnikom



Janša je še zapisal, da so predsedniki koalicijskih strank ponoči uskladili prve uskladitve, ki bodo del predloga smernic. In na kratko, s kakšnimi ukrepi se bo skupina ukvarjala. 

»1. Nagrajevanja zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura… po odločitvi predstojnikov v razponu med 10 do 200% dodatka na osnovno plačo.

2. Priporočilo delodajalcem za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ipd.

3. Način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje

4. Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30% za čas trajanja epidemije. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.

Način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo. Tečejo tudi priprave ukrepov za #FKP2 za sistemsko blaženje posledic epidemije

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije