USPEŠNO IZVEDEN POSEG

V UKC Ljubljana prvič presadili pljuča otroku

Pljuča so v UKC Ljubljana začeli presajati pred manj kot dvema letoma, odtlej so jih presadili 23 bolnikom.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v noči na soboto presadili pljuča 14-letni deklici s cistično fibrozo. To je bila prva presaditev pljuč pri otroku v UKC Ljubljana. Poseg je trajal od 23. do 8. ure, deklica pa je že drugi dan po posegu samostojno zadihala z novimi pljuči in se sedaj odlično počuti, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Za uspešno izveden poseg je zaslužna celotna ekipa zdravnikov in medicinskih sester, so zapisali. Še posebej pa se želijo zahvaliti vsem, ki so jim sredi noči požrtvovalno priskočili na pomoč, nekateri so se celo predčasno vrnili s počitnic. »Brez njih nikakor ne bi mogli sestaviti dodatne kirurške ekipe, da je lahko sočasno v sosednji operacijski dvorani potekala še presaditev srca 15-letnemu dečku, ki je bila prav tako uspešna,« je povedal predstojnik kliničnega oddelka za torakalno kirurgijo v UKC Tomaž Štupnik.

S presajanjem pljuč so v UKC Ljubljana začeli pred manj kot dvema letoma, odtlej so pljuča presadili 23 bolnikom. V letu 2019 smo se po številu presaditev na milijon prebivalcev uvrstili na 16. mesto v svetu, tudi pred države, kot so Nemčija, Švica in Velika Britanija. V letu 2020 pričakujejo še boljši rezultat, saj so letos opravili že 11 presaditev pljuč, na poseg pa v tem trenutku čaka še šest bolnikov.

Predsednica Društva za cistično fibrozo in mati deklice, ki so ji presadili pljuča pred 12 leti še na Dunaju, Slavka Grmek Ugovšek je ob tem izjavila, da je to izjemen dosežek naših strokovnjakov, ki kaže visoko strokovno usposobljenost in angažiranost celotne kirurške ekipe. Poudarila je, kako pomembno je za starše, da zdaj uspešno opravljajo presaditve pljuč tudi v Sloveniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije