JESENSKO VREME

Napovedane obilne padavine, vremenoslovci izdali opozorilo

Prebivalcem svetujejo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih.
Fotografija: Padavine se bodo proti večeru od zahoda razširile nad vso državo. FOTO: Doctor_bass Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Padavine se bodo proti večeru od zahoda razširile nad vso državo. FOTO: Doctor_bass Getty Images/istockphoto

Danes bo pretežno oblačno. V zahodnih in deloma osrednjih krajih bodo občasno krajevne padavine, čez dan pa se bodo krepile in proti večeru postopno zajele vso Slovenijo. Lahko tudi zagrmi. Krepil se bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 23 °C.

Padavine se bodo proti večeru od zahoda razširile nad vso državo. Jutri bodo nastajale krajevne plohe.

Ponoči bo dež oslabel in marsikje tudi ponehal. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 13, na Primorskem do 16 °C.

Kaj nas čaka?

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe, na Primorskem lahko tudi nevihte. Ponekod bo spet pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 21 °C.

V četrtek dopoldne bo po večini suho, popoldne pa bo na zahodu spet občasno deževalo, dež se bo zvečer in v noči na petek razširil na vso Slovenijo. Pihal bo jugozahodni veter. V petek dopoldne bo dež od zahoda ponehal in čez dan se bo zjasnilo, poroča Arso.

Opozorilo

V zahodni Sloveniji pa so za popoldne in zvečer napovedane obilne padavine, predvsem na jugozahodu so ob nevihtah možni tudi močnejši nalivi. V zahodnem delu države bo zato povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Opozorilo pa velja tudi za območja, nedavno prizadeta v ujmi.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bodo sprva občasne krajevne padavine v zahodnih in deloma osrednjih krajih. Čez dan se bodo padavine krepile in proti večeru postopno zajele vso Slovenijo. Lahko tudi zagrmi.

Na Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo, da zaradi napovedanih večjih količin padavin obstaja povečana verjetnost zemeljskih plazov predvsem v zahodni Sloveniji. A opozorilo velja tudi za območja, nedavno prizadeta v ujmi, kjer lahko nastanejo novi zemeljski plazi oziroma se reaktivirajo že obstoječi.

Prebivalcem svetujejo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebno naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pa naj pokličejo na številko 112.

Ob morju bo pihal okrepljen jugo. FOTO: Agencija Republike Slovenije za okolje
Ob morju bo pihal okrepljen jugo. FOTO: Agencija Republike Slovenije za okolje

Kot še napovedujejo na Arsu, bo ob morju pihal okrepljen jugo, ob prehodu fronte pa lahko zvečer za krajši čas zapiha okrepljen veter severnih smeri.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije