KRATKOTRAJNO

V krški nuklearki izključitev iz omrežja

Po neuradnih informacijah naj bi dela ob ugodnih vremenskih razmerah končali še isti dan.
Fotografija: Nuklearna elektrarna v Krškem. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Nuklearna elektrarna v Krškem. FOTO: Aleš Černivec, Delo

KRŠKO – Krško nuklearko, ki po spomladanskem remontu obratuje stabilno in s polno močjo, bodo zaradi preventivne odstranitve merilnih priključkov z glavnih transformatorjev, zaradi katerih občasno prihaja do motenj pri meritvah visoke napetosti, predvidoma v nedeljo kratkotrajno izključili iz omrežja. Reaktor bo medtem deloval z majhno močjo.
 
V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) so pojasnili, da morajo izključitev izvesti, ker bodo korektivna dela opravljali na sistemu, ki je med obratovanjem pod visoko napetostjo. Začetek in trajanje teh del sta sicer odvisna od vremenskim razmer. Poudarili so tudi, da preventivna izključitev elektrarne iz omrežja ni povezana z njenim stanjem, temveč le z odstopanjem delovanja nadzornega sistema transformatorja, ki na podlagi meritev zagotavlja informacije o stanju transformatorjev. Gre za eno izmed več meritev transformatorskih parametrov.

Povzeli so, da predvidoma v nedeljo predvidevajo postopno zmanjševanje moči in izklop generatorja, medtem ko bo reaktor še vedno obratoval z majhno močjo. Po končanih delih sledijo vnovični preklop napajanja elektrarne s 110- na 400-kilovoltno stikališče, sinhronizacija elektrarne z omrežjem in dvig moči. Po neuradnih informacijah naj bi dela ob ugodnih vremenskih razmerah končali še isti dan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije