PROTEST

V Kamniku besni na ministrico za zdravje, to je razlog

Ukinitev nujne medicinske pomoči je nesprejemljiva, so opozorili.
Fotografija: Valentina Prevolnik Rupel ministrica za zdravstvo. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Valentina Prevolnik Rupel ministrica za zdravstvo. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Občina Kamnik je skupaj z Občino Komenda in Zdravstvenim dom dr. Julija Polca Kamnik ministrici za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupel poslala odločen protest zoper napovedano ukinitev Nujne medicinske pomoči v občinah Kamnik in Komenda. 

Vlada je namreč v četrtek na predlog ministrstva za zdravje sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Ta na področju nujne medicinske pomoči prinaša podlago za vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov, ki bodo tako kadrovsko kot tudi tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo akutno bolnih, a na tem seznamu ZD Kamnik ni. »Z njihovo vzpostavitvijo želi ministrstvo razbremeniti urgentne centre,« je povedala ministrica Valentina Prevolnik Rupel. Ministrica za zdravje je ob tem sicer poudarila, da to ne predvideva kakršnih koli »ukinitev«. V krajih, kjer satelitskega urgentnega centra ne bo, obstaja pa dežurna služba, bodo v to službo uvedli le tako imenovani srečevalni sistem.

»Občina Kamnik bo z občankami in občani Kamnika ter Komende uporabila vse oblike pravnih sredstev ter oblik javnega izražanja, da se sprejeta uredba, ki ukinja kamniško enoto nujne medicinske pomoči, nemudoma prekliče,« so poudarili v dopisu.

Župan Kamnika Matej Slapar je ob napovedani ukinitvi nujne medicinske pomoči za območji Kamnika in Komende meddrugim še dejal: »Enota kamniške Nujne medicinske pomoči je lani opravila skoraj 800 hišnih obiskov in preko 3.330 nujnih intervencij z zdravnikom. Nujna medicinska pomoč zdravstvenega doma Kamnik je v letu 2023 zabeležila 12.413 obravnav bolnikov. Kamniška Nujna medicinska pomoč deluje izvrstno in njena prisotnost je nujno potrebna za naše prebivalke in prebivalce. Dejansko ekipe rešujejo življenja in nikakor ne bomo dovolili, da bi dobro delujoče sisteme razkrajali.«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije