STRAŠNO

V hotelu namesto postelj crknjeni golobi in smeti

V Transturist zahajajo nepovabljeni gostje, ki tu in tam zanetijo požar
Fotografija: O nepovabljenih gostih pričajo tudi številni grafiti. FOTO: Arhiv
Odpri galerijo
O nepovabljenih gostih pričajo tudi številni grafiti. FOTO: Arhiv

ŠKOFJA LOKA – Ta teden je znova zagorelo v zapuščenem hotelu Transturist, ki sredi Škofje Loke propada že ducat let. Gasilce je okoli polnoči v propadajoč objekt, ki je z leti postal nekakšno pribežališče mladine in lokalnih postopačev, vodil Jaka Sušnik, poveljnik PGD Škofja Loka. Jutro po intervenciji nam je povedal, da je ogenj, ki je izbruhnil v eni od praznih sob v drugem nadstropju pogasilo 20 škofjeloških in staroloških prostovoljnih gasilcev. Ob zadnjem požaru škofjeloški gasilci opozarjajo, da se v nekdanjem hotelu skrivajo nevarne pasti.

In teh ni malo. Jašek dvigala je ponekod nezavarovan, tla marsikje na debelo prekrivajo golobji iztrebki, po sobah in hodnikih ležijo številni mrtvi golobi. A kljub nesnagi in nevarnosti nepovabljeni gostje še vedno zahajajo v objekt. Na tleh vseh nadstropij so številne pločevinke alkoholnih pijač in cigaretnih ogorkov, zraven katerih ležijo cunje, pozabljeni dežniki in čevlji. Vrata večine sob so razbita ali jih preprosto ni. Hotel, v katerem so bili svojčas sto postelj, velika jedilnica, obnovljena kavarna in v pritličju celo bazen, je torej še danes poln skrivnostnih obiskovalcev, ki za seboj puščajo številne grafite, mnoge razbite šipe in iztrebke.

Zaradi teh nepovabljenih gostov je v nekdanjem hotelu že nekajkrat izbruhnil ogenj. Vsako leto imajo gasilci v Transturistu eno, dve intervenciji, ta teden pa so se prvič spoprijeli s požarom nekoliko večjih razsežnosti. Neznani gost je imel sredi tedna kar precejšnjo srečo v nesreči, kajti ob izbruhu ognja je poslopje še pravočasno zapustil. Gasilci, ki so objekt temeljito pregledali, v sobah niso našli nikogar.
"Vsi objekti, ki imajo neurejeno požarno varnost in razsuto notranjost, so nevarni za gasilce. Notranjost zapuščenih objektov je običajno poškodovana, polna razbitih šip, nevarno odlomljenih kosov lesa in obrnjenih žebljev. Pogosto takšni objekti pomenijo tudi kužno nevarnost, sploh če so notri poginule živali, iztrebki in injekcijske igle. Ko vstopimo v zapuščen objekt, nikoli ne vemo, koliko ljudi je v notranjosti, čeprav tu po pravilih ne bi smelo biti nikogar," navaja Andrej Štremfelj, škofjeloški občinski gasilski poveljnik.

In kaj pravi lastnica zapuščenega hotela, Zavarovalnica Triglav? Kot so nam pojasnili, so storili mnogo, da nepovabljeni gostje ne bi vstopali v objekt, saj so z deskami obili vse vhode, pozidali so pritlične steklene izložbene stene, namestili nova kovinska vrata. Pritrdili so več opozorilnih tabel z napisom, da sta približevanje objektu in vstop vanj prepovedana in smrtno nevarna, ter izobesili tablo z oznako, da je objekt varovan. "Kljub sprejetim ukrepom občasno vlamljajo v objekt, včasih pa tudi uničujejo zasebno lastnine iz razloga objestnosti," je nemoč lastnikov opisal Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje Zavarovalnice Triglav.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije