SAMOIZOLACIJA

V 20 točkah razloženo, kaj v resnici pomeni, da moramo ostati doma

Tu smo za vas, vendar bodite za nas tudi vi, pravijo zdravstveni delavci, ki ljudi pozivajo k samoizolaciji.
Fotografija: Številni slovenski zdravniki so ločeni od svojih družin, da lahko skrbijo za bolne, zato prosijo ljudi, naj striktno upoštevajo navodila in ostanejo doma. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Številni slovenski zdravniki so ločeni od svojih družin, da lahko skrbijo za bolne, zato prosijo ljudi, naj striktno upoštevajo navodila in ostanejo doma. FOTO: Leon Vidic, Delo

V času, ko imajo nekateri težave z razumevanjem tega, da je treba ravnati samozaščitno, da se ne bi okužili in da ne bi okužili koga, so najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci, policisti, člani civilne zaščite in trgovci.

Ker imajo očitno nekateri težave s tem, kaj pomenijo pozivi, naj ostanemo doma, je zaposlena v Zdravstvenem domu Ljubljana na facebooku pojasnila, kaj točno to pomeni.

Opis objavljamo v celoti (nelektorirano):
»Kaj v resnici #ostanidoma pomeni?
Opažamo namreč, da si to NAVODILO vsak malo po svoje razlaga. Za dneve / tedne, ki prihajajo je ključno, kako se bomo tega navodila držali že DANES !!!
Zdravstveni delavci smo se te dni za nekaj časa poslovili od (večine) domačih, saj ne želimo biti (prikriti) prenašalci virusa. Živimo med službo in samoizolacijo! Vsak dan dajemo vse od sebe, vendar pa, da v zdravstvenem sistemu ne bi prišlo do kolapsa, NUJNO potrebujemo vašo pomoč in sodelovanje! Pomagate nam prav s tem, da #ostanidoma vzamete ODGOVORNO in ZARES!
Ostani doma pomeni:
1. Ostajaš v svojem domu, nimaš stikov z ljudmi izven svojega doma, ne hodiš na obiske, ne sprejemaš obiskov, ni skupnih druženj in poskrbiš za samoizolacijo v največji možni meri.
2. Doma večkrat prezračiš prostore.
3. Poskrbiš za redno pitje tekočine (mlačna voda), kar preprečuje izsuševanje sluznice.
4. Poskrbiš za večkratno temeljito umivanje rok z vročo vodo in milom!
5. Z roko si ne dotikaš sluznice oči, nosa in ust!
6. Opozarjaš druge, da se z roko ne dotikajo sluznice oči, nosa in ust!
7. Kašljaš in kihaš v rokav ali v robec, ki ga potem zavržeš.
8. Na zrak in na rekreacijo se odpraviš SAMO v primeru, da se dobro počutiš in nimaš simptomov bolezni!
9. Ven se odpraviš SAM oz. v družbi z ljudmi s katerimi bivaš doma. Izven doma se NE DRUŽIŠ z drugimi ljudmi. Ob srečanju mimoidočih upoštevaš razdaljo 1,5 – 2m.
10. Ko se vrneš domov, si umiješ roke!
11. V trgovino greš sam! Za v trgovino si vnaprej pripraviš seznam najbolj nujnih potrebščin in v trgovini upoštevaš razdaljo med ljudmi 1,5 – 2m. V trgovini se zadržuješ kar se da kratek čas. Plačaš s kartico (ne z gotovino)!
12. Ko se vrneš iz trgovine, si umiješ roke!
13. Starih staršev NE obiskuješ! Njihovo stanje preverjaš po telefonu. Če zanje opraviš nakup v trgovini, vrečo z živili pustiš pred vrati in poskbriš, da z njimi NIMAŠ stika.
14. Ne lotiš se nikakršne stvari, ki bi utegnila biti nevarna in bi te morebiti pripeljala do nesreče in poškodbe zaradi katere bi bila potrebna oskrba nujne medicinske pomoči!
15. Za čiščenje in razkuževanje doma so primerna čistila, ki jih imaš doma. Po čiščenu prezračiš prostor in si temeljito umiješ roke - s toplo vodo in milom. Tkanine pereš na 90 stopinj.
16. Če si kadilec, je morda sedaj skrajni čas za opustitev kajenja. Potek bolezni je namreč pri kadilcih mnogo slabši!
17. Uživaš sadje, zelenjavo, piješ dovolj tekočine, migaš in globoko dihaš.
18. Si zgled drugim!
19. K enakemu ravnanju brez slabe vesti neprenehoma spodbujaš tudi druge!! Še posebej tiste, ki nimajo oz. ne uporabljajo socialnih omrežij in zato niso v stiku s tovrstnimi opozorili!
20. Če občutiš tesnobo in ti je doma težko zdržat s samim seboj, POKLIČEŠ prijatelja ali pa enega izmed terapevtov, ki te dni ob določenih urah ponuja brezplačne terapevtske pogovore!

Nobena preventiva NI pretirana! Zdravstveni delavci odhajamo na delavno mesto vsak dan, skrbimo za druge, rešujemo življanja in tvegamo svoje zdravje! Tu smo za vas, vendar bodite za nas tudi vi! #ostanidoma«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije