Umetnika najbolj zanima ženska koža (FOTO)

Fotograf je za svoja dela prejel več kot 50 nagrad. Z razstavo do 4. januarja gostuje v Gornji Radgoni.
Fotografija: Nekaterim so bile bolj všeč barvne, drugim črno-bele fotografije.
Odpri galerijo
Nekaterim so bile bolj všeč barvne, drugim črno-bele fotografije.

V organizaciji Fotokluba Proportio divina Gornja Radgona je bilo v galeriji domačega kulturnega doma odprtje odlične fotografske razstave uglednega madžarskega umetnika Zsolta Ujhelyija. Večinoma erotične fotografije – fantazijske podobe – izvrstni fotograf predstavlja v realnosti pod naslovom Forma!
V imenu gostiteljev iz Kultproturja je prisotne pozdravila tudi Katja Bajec.
V imenu gostiteljev iz Kultproturja je prisotne pozdravila tudi Katja Bajec.

Po pozdravnem nagovoru predstavnice Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona Katje Bajec je razstavo in umetnika predstavil predsednik radgonskega fotokluba Ivo Borko, ki je prav med odprtjem razstave izvedel, da ga je Svetovna fotografska zveza povišala do vrhunca, v EFIAI/d3. Mimogrede: Borko je po odprtju razstave praznoval rojstni dan in postal diamantni fotograf, kakšnih v Sloveniji in širše ni veliko.
Avtorja razstave Zsolta Ujhelyija(desno) je predstavil Ivo Borko.
Avtorja razstave Zsolta Ujhelyija(desno) je predstavil Ivo Borko.

Ujhelyi se je rodil 1. maja 1966 v Budimpešti na Madžarskem. Leta 2001 se je preselil v vas Alsoraj blizu Nagykanisze in se začel ukvarjati s fotografijo; sprva kot samouk, resneje pa, ko se je leta 2010 včlanil v Fotoklub Kanysza, kjer je dobil prvo poglobljeno fotografsko znanje. »Čeprav se loteva vseh zvrsti, ga najbolj zanima akt fotografija, še posebno odkar si je še z dvema prijateljema v Nagykaniszi uredil atelje, kjer tudi največ ustvarja, saj mu omogoča neizčrpne možnosti kreativnega ustvarjanja.
Madžarski fotografski umetnik Zsolt Ujhelyi predstavlja fantazijske podobe v realnosti. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Madžarski fotografski umetnik Zsolt Ujhelyi predstavlja fantazijske podobe v realnosti. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Njegov način ustvarjanja je samosvoj in poseben in zajema celotni postopek od oblikovanja zamisli, planiranja do vodenja fotografiranja ter poznejše obdelave, ki ji posveča še posebno pozornost. Redno sodeluje na skupinskih razstavah Fotokluba Kanysza. Sodeloval je tudi na več kot 100 žiriranih razstavah pod pokroviteljstvom Fiapa in Fotografske zveze Madžarske ter imel več samostojnih razstav, tudi na gradu Negova. Za svoja dela je prejel več kot 50 nagrad. Aprila 2016 je bil sprejet v Svetovno združenje madžarskih fotografov,« je dejal Borko.

Ujhelyi občasno objavlja v različnih časopisih in revijah, o razstavi Forma pa je Borko dejal: »Čeprav je umetniška akt fotografija klasični fotografski motiv, za katerega bi si mislili, da so ga fotografi že izčrpali, avtor dokazuje, da je v njem še veliko neizkoriščenih možnosti za drugačne pristope in kreativno ustvarjanje in mu predstavlja večni izziv ter daje neizčrpen vir kreativne ustvarjalnosti.


Njegove slike so predvsem fantazijske podobe, saj njegov namen ni preslikava realnosti, ampak jo s pomočjo kreativnih možnosti, ki mu jih omogoča digitalna fotografija, zavestno zaobide. Od tu naprej sta meja le nebo in njegova domišljija.«
Izjemno razstavo si je mogoče ogledati do 4. januarja 2020. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije