NIZKE TEMPERATURE

Ujel nas je polarni mraz

Dnevne temperature se marsikje ne bodo dvignile nad ničlo. V četrtek se bo otoplilo, prihaja drugi val sibirskega vdora.
Fotografija: Na severu Švedske se je živo srebro spustilo do –43,6 stopinje Celzija! FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na severu Švedske se je živo srebro spustilo do –43,6 stopinje Celzija! FOTO: Reuters

Medtem ko so nekateri že naredili križ čez letošnjo zimo, se drugi sprašujejo, kako je to možno, saj je sploh še ni bilo.

In res, že nekaj časa se med vremenoslovci šušlja o zanimivem dogajanju na višini med 15 in 50 kilometri nad zemeljsko površino. Tam je prišlo v zadnjem času do nenadnega segrevanja stratosfere, s tem pa do oslabitve polarnega vrtinca.

Naj obrazložimo, v primeru močnega polarnega vrtinca se hladnejši zrak pozimi zadržuje v polarnih predelih daleč od naših krajev, v države, kot je Slovenija, pa prinaša toplejšo in suho zimo; v primeru šibkejše tvorbe oziroma oslabitve vrtinca pa hladnejši zrak uide s skrajnega severa in se razprši tudi proti južnejšim predelom, torej k nam.

Nekaj polarne zime, ki se je v minulih dneh pokazala v svojem najlepšem sijaju na severu Evrope, zdaj torej prihaja tudi k nam, z njo pa celodnevne zmrzali: ob jasnih nočeh bodo namreč temperature tudi krepko do –10 °C!

Rekreacija pri –18 ºC na Finskem je nekaj običajnega. FOTO: Reuters
Rekreacija pri –18 ºC na Finskem je nekaj običajnega. FOTO: Reuters

PREBERITE ŠE -> Slovenski vremenar napoveduje: Letos se zna v času zimskih počitnic zgoditi to

Mrzlo bo

To je potrdil tudi vremenoslovec Rok Nosan (Meteoinfo Slovenija): »Po prehodu hladne fronte bo k nam pritekala polarna zračna masa. Od danes do srede se zato marsikje niti dnevne temperature ne bodo dvignile nad ničlo. Da bo občutiti še nekaj stopinj manj, kot jih bodo kazali termometri, bo poskrbel severovzhodni veter, na Primorskem pa bo pihala močna burja.« Začetek tega tedna ne bo le oblačen, vetroven, ampak tudi občutno hladnejši. »Predvsem na vzhodu lahko pripleše tudi kakšna snežinka,« napoveduje Nosan.

Oslabitev polarnega vrtinca povzroči vdor polarnega zraka (včasih) tudi v naše konce. FOTO: Earth.nullschool.net
Oslabitev polarnega vrtinca povzroči vdor polarnega zraka (včasih) tudi v naše konce. FOTO: Earth.nullschool.net

S podobnimi napovedmi so za začetek tedna postregli na Arsu, še bolj drzni so bili njihovi kolegi na portalu neurje.si: »Še bolj zanimiva situacija se nakazuje po 15. januarju, ko bo vdor novega sibirskega zraka morda še izrazitejši!« Novo upanje za ljubitelje snega naj bi vzklilo, ko nas bo dosegla tako imenovana druga runda sibirskega vdora.

Nove padavine

Bi nas lahko že čez slab teden doletel pravi snežni vihar? Glede na napovedi naj bi začel polarni mraz popuščati nekje od četrtka naprej. Vremenoslovec Gregor Skok (ciklon.si) je ob tem dodal: »Vendar pa bo ta otoplitev, kot kaže, le prehodnega značaja, saj se bo s severne Evrope tedaj proti jugu ponovno spuščala polarna zračna masa, le da naj bi imela zahodnejšo pot. Zato je ob koncu tega tedna možnost novih padavin.« Ali bodo v obliki snežnih zametov, ni jasno, napovedi, kot opozarjajo meteorologi, so še precej preuranjene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije