PUBUDA ZA USTAVNO PRESOJO

Učencev, ki se ne želijo samotestirati, manj, o odloku zdaj ustavno sodišče

Pubudo za ustavno presojo obveznega samotestiranja so vložili v Civilni iniciativi staršev za zaščito otrok.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel

Civilna iniciativa staršev za zaščito otrok je na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki določa obvezno samotestiranje otrok na novi koronavirus. V civilni iniciativi nasprotujejo tako samotestiranju kot tudi nošenju mask v šolah. Pobudo so vložili, ker menijo, da je »vlada pod krinko varovanja splošnega zdravja šla predaleč« ter da odloki niso ustavni oziroma silijo ravnatelje, učitelje in starše v protipravna ravnanja.

Nasprotujejo ukrepom, ki so po njihovem mnenju tudi vsebinsko vprašljivi, saj so »rezultati ukrepov v zadnjem letu porazni in vedno slabši«. Z odloki brez zakonske podlage in drugimi predpisi država ne more omejevati pravic državljanov, še najmanj pa otrok, so zapisali v iniciativi, kjer nasprotujejo tudi nošenju mask v šolah.

Pred začetkom obveznega testiranja v šolah je bilo sicer slišati kar nekaj pomislekov, tudi osnovnošolskih ravnateljev, ki so predlagali, naj se učenci prve triade samotestirajo doma, a je nato samotestiranje v šolah steklo dokaj gladko. Kljub temu nekateri starši testiranju v šolah in obveznemu nošenju mask nasprotujejo, kar se ponekod izražali tudi s protestiranjem pred šolami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije