CEPLJENJE

Tudi pri nas drugi odmerek AstraZenece že po štirih tednih?

Odgovarja dr. Alojz Ihan.
Fotografija: Ihan, pesnik pisatelj in zdravnik. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Ihan, pesnik pisatelj in zdravnik. FOTO: Jure Eržen, Delo

Čeprav zaradi neželenih učinkov zanimanje za cepljenje s cepivom AstraZenece ponekod, tudi pri nas, upada, pa je v Nemčiji v porastu. Razlog je v tem, da so tamkajšnje oblasti drugi odmerek s tem cepivom ponudile že po štirih, ne 12 tednih, kot je veljalo doslej. Prav tako v Veliki Britaniji, kjer se bodo nekateri lahko z drugim odmerkom cepili že po osmih tednih.

Ali lahko tudi pri nas kmalu pričakujemo, da bo drugi odmerek za tiste, ki se cepijo s tem cepivom na voljo že veliko prej, kot je bilo načrtovano? Kot je za TV Dnevnik povedal mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan, bi teoretično drugi odmerek lahko ponudili prej, a težava je bila doslej v številu odmerkov, ki smo jih imeli na voljo. V posvetovalni skupini za cepljenje se o tem za zdaj sicer še niso pogovarjali.

»Glede na registracijo cepiva je drugi odmerek predviden med četrtim in 12. tednom. Znotraj tega razmika je popolnoma vseeno, kdaj ga damo. Glede na organizacijo cepljenja bi lahko posameznik izbiral, ali se želi cepiti prej. Če sistem dobro deluje, ni razlogov, da se posameznik ne bi cepil že po štirih tednih, če je seveda cepiva dovolj. Doslej je bila težava količina cepiva,« je povedal Ihan.

image_alt
To se lahko zgodi, če bomo kombinirali različno cepivo


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije