GNEČE V TRGOVINAH IN TURISTIČNIH KRAJIH

V Sloveniji nova doza cepiv, bolnišnice ukinjajo covid oddelke (VIDEO)

V nedeljo so pristojni opravili 1428 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 247 (17,3 odstotka).
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

V nedeljo so v 1428 PCR-testih potrdili 247 koronavirusnih okužb (17,3 odstotka). To je vlada objavila na twitterju. Umrlo je osem oseb s covidom 19. V bolnišnicah so zdravili 584 covidnih bolnikov, 104 so potrebovali intenzivno nego, 13 so jih odpustili. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 744 in tako v primerjavi s soboto ostaja nespremenjeno.



Bolnišnično zdravljenje je v nedeljo potrebovalo 18 bolnikov več kot dan prej, eden več je potreboval intenzivno nego.



V nedeljo so opravili tudi 8551 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov pa preverjajo še s PCR-testi. V soboto so opravili 8136 hitrih testov, v 2067 PCR-testih pa so potrdili 416 okužb (20,1 odstotka). V Sloveniji je 11.032 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.



Od 11. uri dalje lahko z nami spremljate novinarska konferenca o aktualnem stanju glede epidemije covid-19, na kateri bosta sodelovali državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte in ravnateljica OŠ Rada Robiča Limbuš Mojca Kirbiš.



Državna sekretarka Alenka Forte. FOTO: Leon Vidic, Delo
Državna sekretarka Alenka Forte. FOTO: Leon Vidic, Delo
Sekretarka je uvodoma dejala, da je za nami prvi vikend, ko so bile sproščene omejitve na občine. Številni so se tako odpravili na turistične kraje, »kjer je bilo zaznati veliko število obiskovalcev«. Pravi, da je pri sproščanju zaščitnih ukrepov pomembno, da se ne sprostimo preveč oz. da še naprej upoštevamo zaščitne ukrepe, nakup pa naj opravimo čim hitreje. »Premišljeno izbirajmo svoje destinacije za izlet po Sloveniji.«


Zdravstveni sistem se postopoma vrača z rednim programom


Fortetova je še dodala, da so izjemno veseli, da se razmere v bolnišnicah postopno umirjajo. Število hospitaliziranih pada, prav tako tudi število umrlih, zato so na ministrstvu za zdravje pripravili izhodno strategijo za bolnike s covidom 19.



Bolnišnica Topolšica in Bolnišnica Sežana nista več bolnišnici za covid in začneta izvajati svoj redni program. »Res upamo, da bomo v kratkem prešli v drugo fazo, ki nastopi takrat, ko pade število hospitaliziranih covidnih bolnikov pod 500.« V drugi fazi bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola ne bodo več covidne bolnišnice in bodo pričele izvajati svoj redni program.



Zdravstveni sistem se bo postopno pričel ukvarjati z rednim programom. V četrti fazi, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 100, pa covidne bolnišnice ostanejo še na UKC Ljubljana in UKC Maribor ter na Golniku. V primeru še večjega padca bolnikov, se bodo ukinili tudi intenzivne covidne postelje na Golniku.


Učitelji maske kar ves čas




Kirbiševa je dejala, da so se na povratek v šole dobro pripravili. Želijo si, da bi šole ostale odprte, zato je starše pozvala k doslednemu upoštevanju ukrepov. Medtem ko učenci nosijo maske v razredih, jih učitelji nosijo ves čas. Kirbiševa meni, da so pouk na daljavo, ki je trajal vse od 14. oktobra, izvajali po najboljših močeh, a ta ne more nadomestiti tistega v šoli, predvsem zaradi tega, ker je trajal tako dolgo. »Dejavnosti in oblike dela, ki so bile na začetku uspešne, na koncu niso bile več. V zadnjih tednih je pri učencih močno padla motivacija, za to je postalo najučinkovitejše delo prek videokonferenc, kjer so učitelji uporabljali tudi možnost skupinskega dela.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije